Putin se laudă cu distrugerea sistemelor de rachete care sunt, de fapt, gonflabile
- Maria Dima
- 15 martie 2023, 23:46
Până de curând, experții militari s-au întrebat de ce Rusia susține că a distrus 35 de sisteme Himars, potrivit rapoartelor cotidiene oficiale ale Ministerului rus al Apărării, când la momentul respectiv, la începutul anului, Ucraina primise doar 20 dintre aceste sisteme de lansare de rachete multiple uşoare, montate pe camioane militare, fabricate în Statele Unite.
Cea mai plauzibilă explicație a fost atunci că Putin a falsificat datele într-o operațiune de propagandă.
Însă acum știm că nepotrivirea dintre date și fapte nu a fost un defect de acuratețe în comunicarea cu Kremlinul, deoarece misterul a fost rezolvat în Cehia. Compania InflaTech, care până acum un an se dedica fabricării de jocuri gonflabile mari pentru târguri și festivaluri populare, s-a dovedit a fi un furnizor al Armatei ucrainene cu un produs revoluționar: modele gonflabile, copii exacte ale sistemului de lansare care sunt apoi distribuite strategic pe front cu scopul de a induce în eroare serviciile de informații ruse, scrie abc.es.
Aceste structuri gonflabile, în ciuda creării lor destul de întâmplătoare, sunt construite cu grijă: emit căldură chiar în punctul în care motoarele sistemelor Himars reale se încălzesc pentru a încurca sistemele de termoviziune rusești, sunt vizual foarte rafinate și au aceeași dimensiune ca originalele.
Război în Ucraina
Fireşte, aceste momeli gonflabile nu au capacitate de atac, dar îl fac pe adversar să se ocupe de distrugerea lor și ajută la abaterea atenției Rusiei de la alte puncte mai importante din punct de vedere strategic. InflaTech se laudă că produce până la 35 de lansatoare false pe lună. Într-un interviu acordat Televiziunii Cehe 1, președintele acesteia, Vojtech Fresser, a asigurat că are dovezi că armata rusă a distrus aceste unități false Himars care au fost raportate de Moscova drept victime reale și că Rusia a folosit zeci de rachete în valoare de mii de dolari pentru a distruge "baloane ieftine".
"Bineînțeles, mi-aș dori să continuăm să produc jocuri pentru copii în locul acestor produse, dar acum trebuie să fabricăm aceste unități pentru a-i ajuta pe copii să continue să se joace în liniște pe viitor", a mai transmis el pe rețelele de socializare.
De la începutul invaziei ruse din Ucraina, InflaTech a început să producă peste 30 de modele diferite de tancuri, muniții și avioane de luptă. Potrivit companiei cehe, cererea a crescut vertiginos. Și toate acestea se întâmplă, aparent, cu acordul Bruxelles-ului. Ulrike Franke, de la Consiliul European pentru Relații Externe, a declarat, potrivit "Der Spiegel", că "este perfect logic dacă s-ar folosi manechine. Acest lucru face posibilă inducerea faptului că Ucraina are mai multe forțe decât are de fapt. Și vrei ca inamicul să rămână fără muniție. Aceasta este o problemă mare în Ucraina în acest moment şi măcar unele muniții se epuizează de ambele părți. Și dacă inamicul își folosește muniția pentru a împușca manechinele, aceasta este, desigur, o victorie pentru cealaltă parte".
Folosirea armelor fictive în războaie nu este ceva nou
Pe de altă parte, folosirea armelor fictive în războaie nu este ceva nou. În al Doilea Război Mondial, toate părțile au folosit trucuri similare: de la vehicule de luptă la case, chiar trenuri și animale. Sistemele de arme reale evoluează în mod constant, dar la fel și abilitățile de a cerceta și de a monitoriza inamicul, așa că "rata de succes depinde în mare măsură de sistemele utilizate pentru a efectua recunoașteri", notează Franke, doar că "trebuie să fie suficient de bune pentru a destabiliza sistemul folosit pentru căutare. Și dacă, de exemplu, o zonă este monitorizată cu drone care poartă camere, să zicem în pădure, o zonă este greu de explorat, atunci uneori poate fi suficient dacă este un manechin relativ prost făcut, pentru că se vede mai mult sau mai puțin de sus că există ceva acolo care ar putea fi un tanc, și te hotărăști să-l bombardezi"
InflaTech subliniază că tancurile de cauciuc, în comparație cu vehiculele de luptă reale, sunt relativ ușoare și ușor de transportat, așa că au îndeplinit misiuni în diferite locații de pe linia frontului și în intervale scurte de timp. Verificarea unor astfel de informații este dificilă, deoarece investigațiile independente pe teren nu sunt în prezent posibile și ambele părți, desigur, tac în privința tacticilor lor. Fresser nici nu confirmă și nici nu neagă că ideea a apărut tocmai din demonstrațiile împotriva trimiterii tancurilor în Ucraina, care au avut loc în Germania, în care opoziția a folosit tancuri gonflabile pentru a-și face protestele mai atractive în cadrul demonstrațiilor. (Rador)