Un avion Su-30 rus ar fi fost doborât accidental de un alt avion de vânătoare care a pus, la propriu, tunurile pe el, în timpul unui exercițiu.
Marți, în timpul unui zbor de antrenament, un avion de vânătoare rusesc Su-30 s-a prăbușit într-o zonă împădurită din apropierea satului Dornikovo, în regiunea Tver (vestul Rusiei), nu departe de baza sa de origine.
Autoritățile militare locale au indicat, printr-o declarație laconică, că cei doi piloți ai aeronavei au putut să se ejecteze la timp și că au fost recuperați nevătămați.
„Pentru a stabili cauzele și circumstanțele, la locul accidentului a fost trimisă o comisie din districtul militar Vest”, au indicat autoritățile militare.
Dar, la scurt timp după anunțarea prăbușirii, zvonurile că avionul Su-30 ar fi fost lovit de un „foc amical” au început să se răspândească pe internet.
Totul a început cu un articol publicat de un blog militar rus găzduit de platforma „glav.su” (Global Adventure).
Potrivit acestuia din urmă, avionul Su-30 era angajat în exerciții de luptă cu un alt aparat, un Su-35 „Flanker E” care a decolat cu tunul încărcat cu muniție reală.
În timpul exercițiilor, echipajul avionului Su-35 a tras o rafală care a distrus ampenajul lui Su-30.
Această versiune a fost apoi preluată de alte site-uri de știri, în special ucrainene. Și de atunci accesul la acest blog militar rus a fost blocat . Fără explicații.
Cu toate acestea, informațiile pe care le-a dat nu au fost a priori lipsite de fundament. Citând o sursă a serviciilor de urgență din regiunea Tver, agenția de presă TASS a indicat că aparatul Su-30 ar fi fost lovit accidental de „un proiectil tras de un alt avion”.
Un astfel de incident nu ar fi o premieră pentru forțele aerospațiale rusești.
În aprilie 2019, s-a raportat că un avion MiG-31 a fost doborât tot din greșeală de o rachetă aer-aer Vympel R-33 lansată de sub aripa sa, în timpul unui exercițiu desfășurat în Republica Buriatia (Siberia de Est).
Conform raportului de anchetă, publicat de organizația independentă „Baza”, o „funcționare anormală” a sistemului de luptă S-800 (inclusiv radarul Zaslon AM și computerul Baget-55), precum și nerespectarea instrucțiunilor de către echipajul în cauză ar fi fost la originea acestui incident.