Evenimentul Zilei > International > Putin turbează de furie! Piloții Kremlinului se doboară între ei
Putin turbează de furie! Piloții Kremlinului se doboară între ei

Putin turbează de furie! Piloții Kremlinului se doboară între ei

Un avion Su-30 rus ar fi fost doborât accidental de un alt avion de vânătoare care a pus, la propriu, tunurile pe el, în timpul unui exercițiu.

Marți, în timpul unui zbor de antrenament, un avion de vânătoare rusesc Su-30 s-a prăbușit într-o zonă împădurită din apropierea satului Dornikovo, în regiunea Tver (vestul Rusiei), nu departe de baza sa de origine.

Autoritățile militare locale au indicat, printr-o declarație laconică, că cei doi piloți ai aeronavei au putut să se ejecteze la timp și că au fost recuperați nevătămați.

„Pentru a stabili cauzele și circumstanțele, la locul accidentului a fost trimisă o comisie din districtul militar Vest”, au indicat autoritățile militare.

Dar, la scurt timp după anunțarea prăbușirii, zvonurile că avionul Su-30 ar fi fost lovit de un „foc amical” au început să se răspândească pe internet.

Totul a început cu un articol publicat de un blog militar rus găzduit de platforma „glav.su” (Global Adventure).

Potrivit acestuia din urmă, avionul Su-30 era angajat în exerciții de luptă cu un alt aparat, un Su-35 „Flanker E” care a decolat cu tunul încărcat cu muniție reală.

În timpul exercițiilor, echipajul avionului Su-35 a tras o rafală care a distrus ampenajul lui Su-30.

Această versiune a fost apoi preluată de alte site-uri de știri, în special ucrainene. Și de atunci accesul la acest blog militar rus a fost blocat . Fără explicații.

Cu toate acestea, informațiile pe care le-a dat nu au fost a priori lipsite de fundament. Citând o sursă a serviciilor de urgență din regiunea Tver, agenția de presă TASS a indicat că aparatul Su-30 ar fi fost lovit accidental de „un proiectil tras de un alt avion”.

Un astfel de incident nu ar fi o premieră pentru forțele aerospațiale rusești.

În aprilie 2019, s-a raportat că un avion MiG-31 a fost doborât tot din greșeală de o rachetă aer-aer Vympel R-33 lansată de sub aripa sa, în timpul unui exercițiu desfășurat în Republica Buriatia (Siberia de Est).

Conform raportului de anchetă, publicat de organizația independentă „Baza”, o „funcționare anormală” a sistemului de luptă S-800 (inclusiv radarul Zaslon AM și computerul Baget-55), precum și nerespectarea instrucțiunilor de către echipajul în cauză ar fi fost la originea acestui incident.