Putin: "Suntem pregătiți de un parteneriat onest cu Europa". Țintele liderului de la Kremlin

Putin: "Suntem pregătiți de un parteneriat onest cu Europa". Țintele liderului de la Kremlin Sursa: Arhiva EVZ

ANSA (Italia). Rusia este deschisă cooperării oneste și constructive cu Europa și solicită recuperarea unui parteneriat global cu aceasta, a scris președintele rus Vladimir Putin într-un articol intitulat "Să fim deschiși, în ciuda trecutului", care coincide cu aniversarea a 80 de ani de la începutul Marelui Război Patriotic (1941-1945), așa cum numesc rușii al Doilea Război Mondial.

"Reiterez că Rusia este în favoarea restabilirii unui parteneriat global cu Europa. Avem multe subiecte de interes reciproc. Acestea includ securitatea și stabilitatea strategică, sănătatea și educația, digitalizarea, energia, cultura, știința și tehnologia, rezoluția problemelor climatice și de mediu", a spus liderul rus într-un articol publicat pe site-ul Kremlinului.

"Suntem deschiși la interacțiuni oneste și constructive. Acest lucru este confirmat de ideea noastră de a crea un spațiu comun de cooperare și securitate de la Oceanul Atlantic la Oceanul Pacific, care ar include diverse formate de integrare, printre care Uniunea Europeană și Uniunea Economică Eurasiatică", a remarcat Vladimir Putin.

Cât de deschis este Putin în relațiile cu SUA

Discuţiile între preşedintele american Joe Biden şi omologul rus Vladimir Putin, desfăşurate săptămâna trecută  la vila La Grange, o clădire de secol XVIII de pe malul lacului din Geneva, au durat trei ore, mai puţin decât au spus consilierii lui Biden că se aşteptau să dureze. Biden a declarat că discuțiile au fost intense şi amănunţite şi că "nu a trebuit să petrecem mai mult timp vorbind".

Ne puteți urmări și pe Google News

În ceea ce priveşte tonul discuţiilor, Putin (68 de ani), l-a numit pe Biden (78 de ani) un partener constructiv, cu experienţă, şi a spus că au vorbit "aceeaşi limbă", precizând totodată că nu e vorba de nicio prietenie, ci mai degrabă de un dialog pragmatic despre interesele celor două ţări. La rândul său, Biden a declarat că i-a comunicat lui Putin următoarele:"avem nevoie de nişte reguli de bază pe care să le putem respecta cu toţii", adăugând pragmatic:"Am făcut ceea ce am venit să fac".

Programarea unor conferinţe de presă separate a reflectat absenţa jovialităţii care a însoţit întâlnirea din 2018 de la Helsinki între preşedintele rus Putin şi fostul preşedinte american, Donald Trump, când liderul de la Kremlin i-a dăruit lui Trump o minge de fotbal. Totodată, la întâlnirea de la Geneva nu a existat o cină de lucru, iar cei doi lideri nu şi-au adresat invitaţii de a efectua vizite la Washington, respectiv Moscova.

Într-o declaraţie comună emisă după cele două conferinţe de presă, cele două părţi au declarat că întâlnirea de la Geneva a arătat că "sunt capabile să facă progrese în perioadele de tensiune în ceea ce priveşte obiectivele noastre comune de asigurare a predictibilităţii în sfera strategică, de reducere a riscului de conflicte armate şi a ameninţării războiului nuclear".

Vladimir Putin, primul care s-a adresat reporterilor, a declarat că întâlnirea a fost constructivă, fără ostilitate."Nu am avut şi nici nu putem avea iluzii", a spus Putin."Întâlnirea noastră a avut loc într-o cheie a principiilor, evaluările noastre diferă în multe aspecte. Dar, din punctul meu de vedere, ambele părţi au demonstrat dorinţa de a se înţelege reciproc şi de a căuta o apropiere a poziţiilor", a spus el. Liderul rus a refuzat să prezică ce se va întâmpla după summit."Este dificil pentru mine să spun ce forţe vor prevala". Nu a exclus noi sancţiuni americane împotriva Rusiei, ceea ce ar însemna, în opinia sa,"o altă oportunitate ratată".