Putin „speră” să nu fie nevoit să intervină în Transnistria. Cine ar fi persoanele care au declanșat exploziile din regiunea separatistă pro-rusă

Putin „speră” să nu fie nevoit să intervină în Transnistria. Cine ar fi persoanele care au declanșat exploziile din regiunea separatistă pro-rusă

Rusia speră că Transnistria nu va fi atrasă în conflictul militar dintre Rusia și Ucraina astfel încât să nu fie nevoie de intervenția sa în rezolvarea situației de față, a transmis ministrul adjunct rus de Externe, Andrey Rudenko. Poziția sa vine după ce Republica Moldova a avertizat cu privire la efortul de a se crea „pretexte” pentru război, după exploziile raportate în regiunea separatistă pro-rusă.

Rusia „speră” să evite intervenția militară în conflictul transnistrean, a transmis Ministerul Afacerilor Externe de la Moscova, prin vocea lui Andrey Rudenko, care a precizat că, având în vedere natura situației „foarte dificilă”, introducerea stării de urgență în teritoriu este „destul de rezonabilă”.

Rusia susține că nu vrea să intervină în Transnistria

Întrebat fiind ce va face Moscova dacă Transnistria va deveni parte a războiului ordonat de Vladimir Putin, ministrul adjunct rus de Externe a răspuns: „Să așteptăm până când ancheta se va încheia. Am dori să evităm un astfel de scenariu”.

În altă ordine de idei, Republica Moldova a avertizat cu privire la efortul de a crea „pretexte” pentru conflict după exploziile din Transnistria. Într-o conferință de presă, președintele Maia Sandu a refuzat să explice, concret, cine au fost persoanele care au lansat atacurile din regiunea separatistă pro-rusă, adăugând că în continuare autoritățile vor efectua investigații.

Un presupus atac asupra unei clădiri folosite de serviciile de securitate din regiunea separatistă Transnistria, ocupată de Rusia, face parte dintr-un efort de a crește tensiunile în regiune, au declarat autoritățile moldovene.

Trei persoane din Ucraina s-ar fi infiltrat în regiune

Potrivit ultimelor informații, un oficial din Transnistria a acuzat trei infiltrați neidentificați din Ucraina pentru atacul cu grenadă care a afectat un sediu al securității din teritoriu. Oficialul citat de agențiile de presă ruse RIA și Interfax a declarat că aceștia au intrat din Novovladimirovka, la 8 km nord de Tiraspol, au tras asupra clădirii, apoi s-au întors în Ucraina. Nu au fost raportate victime.

Oficialul a calificat acest lucru drept un „act terorist” și a acuzat Ucraina că „a provocat o extindere a conflictului pe teritoriul Transnistriei”. Totuși, nu există nicio dovadă care să poată fi verificată în mod independent pentru susținerea acestor afirmații.

Potrivit presei de stat ruse, o „serie de explozii” a avut loc la Ministerul Securității de Stat din Tiraspol, capitala autoproclamată a Transnistriei, care a obținut autonomie de facto față de Moldova după ce forțele rusești au intervenit în 1992, aparent pentru a proteja vorbitorii de limbă rusă. Aproximativ 300.000 de persoane trăiesc în enclava, care se învecinează cu Ucraina.

Moldova acuză pretexte de tensionare

Într-o comunicare de presă, Biroul pentru Politici de Reintegrare al Republicii Moldova și-a exprimat „îngrijorarea” în legătură cu acest incident, citând rapoarte potrivit cărora „persoane neidentificate au tras focuri de armă cu lansatoare de grenade asupra sediilor așa-numitelor structuri de securitate din regiune”.

Comunicatul îndeamnă la calm, argumentând că „obiectivul incidentului” este de a „crea pretexte de tensionare a situației de securitate în regiunea transnistreană”.

Săptămâna trecută, un oficial militar rus, generalul-maior Rustam Minnekaiev, a afirmat că Moscova intenționează să preia controlul asupra sudului Ucrainei, inclusiv asupra orașului portuar Odesa, ceea ce i-ar permite „o altă cale de ieșire spre Transnistria”. În prezent, Rusia are aproximativ 1.500 de soldați staționați pe acest teritoriu.

Sâmbătă, cu 48 de ore înainte de atac, reporteri străini au văzut surprins acești soldați staționați la granița de facto dintre Transnistria și Republica Moldova, precum și în puncte din regiunea separatistă.