Putin și Testamentul lui Petru cel Mare. Trump pierde partida în Irak?

Putin și Testamentul lui Petru cel Mare. Trump pierde partida în Irak?

Miza petrolului irakian  este uriașă pentru Rusia,  Cifrele oficiale arată că Irakul deține rezerve de aproximativ 149 miliarde de barili (18% din totalul Orientului Mijlociu și 9% din totalul global) și este în prezent cel de-al doilea mare furnizor de petrol din OPEC, după Arabia Saudită.

Tot acest petrol poate fi exploatat la un cost mediu 2-3 dolari pe baril, competitiv cu cheltuielile de exploatare necesare în Arabia Saudită. În ceea ce privește gazul, cifrele oficiale sunt mai puțin impresionante, Irakul are rezerve de aproximativ 135 de trilioane de metri cubi (a 12-a cea mai mare rezervă din lume). Mai e, însă, un aspect care ar putea trezi interesul rușilor, cmparativ cu țările vecine, o mare parte din Irak este încă neexplorată sau puțin explorată în comparație cu alte mari țări producătoare de petrol.

"Rușii și-au făcut propriile teste asupra rezervelor potențiale de petrol și gaze de-a lungul anilor și cred că speră la niște rezerve duble față de estimărilor oficiale actuale, atât pentru petrol, cât și pentru gaze", susține sursa irakiană citată de OilPrice.com.

Dar interesul rușilor pentru Irak nu se limitează la bogățiile subsolului. Influența Moscovei în Irak este esențială pentru consolidarea prezenței în Siria, unde se află uriașa bază aeriană rusă Khmeimim (pentru care a fost semnat un contract de închiriere pe 49 de ani) și sistemul de rachete S-400 Triumf.

Ne puteți urmări și pe Google News

Deocamdată, rușii se întind exact cât le permite Trump. Știu că, dacă nu amenință personalul american din zonă și nu vizează în niciun fel Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite sau Kuweitul, nu riscă o ripostă americană. Întârirea influenței Kremlinului în Irak nu este, însă, decât primul pas, iar politica lui Trump s-ar putea să aibă consecințe nefaste pentru echilibrul regiunii.