Putin refuză să dea Ucrainei gaz mai ieftin. Ce condiţii pune Moscova Kievului
- Luciana Pop
- 13 iulie 2012, 12:17
Preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici nu a reuşit să obţină o reducere a preţului gazului rusesc livrat ţării sale în timpul întâlnirii cu omologul său rus Vladimir Putin. Întâlnirea a avut loc ieri, la Ialta, în peninsula ucraineană Crimeea (sud), în Palatul Livadia, fostă reşedinţă a ţarilor ruşi ce a găzduit în 1945 celebra conferinţă la care au participat Roosevelt, Churchill şi Stalin.
Ucraina, care depinde aproape sută la sută de importurile de gaz din Rusia, încearcă de mai mult timp să rezvizuiască contractul în domeniul gazelor cu Moscova, susţinând că preţul fixat de ruşi pentru gazul livrat este exorbitant. Se pare însă că discuţiile avute de liderul de la Kiev cu Putin, după revenirea acestuia din urmă la Kremlin, la fel ca şi în timpul mandatului lui Dmitri Medvedev, au fost un fiasco.
"Avem dosare asupra cărora nu am ajuns la un acord pentru moment", a declarat Putin într-o conferinţă de presă comună cu preşedintele ucrainean la sfârşitul negocierilor. Liderul de la Kremlin a evitat să răspundă la întrebarea cu privire la condiţiile în care Rusia ar fi de acord să revizuiască reducerea tarifului de gaze pentru Kiev, subliniind că rămân "'în vigoare" contractele existente.
Preţul gazului pentru Ucraina este comparabil cu cel aplicat altor ţări europene, a mai precizat preşedintele rus. Kievul a obţinut deja în 2010 o reducere ce i-a permis să economisească de atunci "8 miliarde de dolari", a remarcat el. Preţul ridicat al gazelor este o problemă uriaşă pentru bugetul de stat şi economia Rusiei dar şi pentru guvernul Ianucovici, în condiţiile în care în octombrie au loc alegeri parlamentare.
În 2010, de-abia ajuns la preşedinţie, Ianukovici a obţinut de la Moscova o reducere de 30% la preţul de gaz în schimbul prelungirii cu 25 de ani a acordului cu privire la staţionarea flotei ruse în Marea Neagră la Sevastopol, în Crimeea de est. Aceasta decizie a provocat proteste puternice în Ucraina, fiind calificată de opoziţie opoziţia drept "înaltă trădare".
Moscova a cerut în schimb ca Ucraina să cedeze sistemul ei de conducte sau ca ea să se întoarcă de la UE pentru a se alătura Uniunii vamale Rusia-Kazahstan-Belarus, ceea ce ucrainenii au refuzat.