Putin, nervos că Japonia trimite rachete în Ucraina. Kremlinul amenință cu măsuri severe

Putin, nervos că Japonia trimite rachete în Ucraina. Kremlinul amenință cu măsuri severe

Kremlinul a emis miercuri un avertisment sever către Japonia, în legătură cu planurile acesteia de a furniza rachete Patriot Statelor Unite. Aceste rachete ar urma să fie utilizate pentru a suplimenta arsenalele americane, diminuate în urma asistenței militare oferite Ucrainei, informează agenția EFE.

Rusia spune că ar fi acţiuni fără echivoc ostile

"Suntem convinși că aceste rachete vor ajunge, în cele din urmă, în Ucraina, ceea ce va avea consecințe negative asupra securității globale," a declarat Andrei Nastasin, purtătorul de cuvânt adjunct al Ministerului rus de Externe, într-o conferință de presă. Nastasin a subliniat că, în cazul în care echipamentele militare japoneze vor fi livrate forțelor ucrainene, Moscova va considera acțiunile Japoniei ca fiind clar ostile, relatează EFE.

Андрей Настасин

Andrei Nastasin. Foto: Ministerul rus de Externe

"Ne rezervăm dreptul de a lua cele mai puternice contramăsuri, inclusiv în ceea ce privește relațiile bilaterale cu Japonia," a adăugat el, menționând că acordul de vânzare a rachetelor produse sub licență americană în Japonia reprezintă o încălcare a acordului bilateral de asistență militară din 1954.

Japonia va exporta rachete de interceptare PAC-3

Acordul, în valoare de 3 miliarde de yeni (aproximativ 19,4 milioane de dolari), a fost anunțat în timpul vizitei secretarului american al apărării, Lloyd Austin, la Tokyo. Acesta marchează primul transfer de arme efectuat de Japonia de la relaxarea reglementărilor privind exporturile de echipamente de apărare.

Ne puteți urmări și pe Google News

Revizuirea politicii de exporturi din 2023 permite Japoniei să exporte echipamente de producție internă sub licență străină, inclusiv rachete de interceptare PAC-3, pe care Japonia a început să le producă în urmă cu aproape două decenii.

În ultimii ani, Rusia a întărit prezența militară pe insulele Kurile, disputate, atrăgând condamnări vehemente din partea Tokyo.

Japonia consideră insulele Iturup, Kunashir, Shikotan și Habomai, parte a arhipelagului Kurilelor de Sud (denumite Teritoriile nordice de Japonia), ca fiind teritoriu inalienabil al său.

 

Revista presei