Se schimbă harta lumii. Propunere inedită făcută de Dmitri Rogozin. Ce se întâmplă cu insulele Kurile

Se schimbă harta lumii. Propunere inedită făcută de Dmitri Rogozin. Ce se întâmplă cu insulele Kurile Sursă foto: wikipedia.org

Insulele Kurile, subiect de dispută între Rusia și Japonia, ar putea primi o altă denumire. Directorul general al agenției spațiale Roscosmos, Dmitri Rogozin, a anunțat că insulele ar putea fi redenumite după navele rusești și evenimente din războiul ruso-japonez de la începutul secolului al XX-lea.

Se schimbă harta lumii. Insulele Kurile ar putea primi denumiri rusești. Anunțul a fost făcut de Dmitri Rogozin, directorul general al agenției spațiale Roscosmos, care susține că noile denumiri ar putea fi preluate de la nave rusești și evenimente din războiul ruso-japonez de la începutul secolului al XX-lea.

Insulele Kurile sunt subiect de dispută între Rusia și Japonia. Kremlinul susține că acestea le-ar aparține lor, în timp ce oficialii de la Tokyo numesc insulele "teritoriile sale nordice". Această dispută a împiedicat cele două state să ajungă la un tratat de pace care să pună capăt oficial ostilităților celui de-al doilea război mondial.

Dmitri Rogozin este cel care a propus schimbarea numelui insulelor. Noua denumire ar putea fi Variag, în onoarea unui crucișător a cărui scufundare a declanșat în 1904 războiul ruso-japonez din 1904. Aceasta nu este singura modificare cerută de directorul general al agenției spațiale Roscosmos, el propunând ca insulele Habomai să poată fi denumite arhipelagul marinarilor eroi ruși.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Întotdeauna când statele şi-au adăugat teritorii, ei le-au dat nume (...) De ce nu au nume ruseşti aceste insule?" a spus Rogozin la postul de radio Sputnik. "Acest lucru ar fi mult mai logic decât denumirile folosite acum pentru aceste insule şi care distrug limba rusă", a adăugat el.

Japonia s-a alăturat aliaților săi occidentali pentru a impune sancțiuni economice Rusiei, după invazia din Ucraina.

În ceea ce privește tratatul de pace dintre Rusia și Japonia, oficialii de la Moscova s-au retras din negocieri și au înghețat proiectele economice comune legate de insulele Kurile din cauza sancțiunilor impuse de Tokio după invadarea Ucrainei.

Japonia a retras Rusiei statutul de „națiunea cea mai favorizată”

La finalul lunii aprilie, Japonia a aprobat revocarea clauzei „naţiunii celei mai favorizate” acordate Rusiei, o măsură luată în consonanță cu alte țări pentru a sancționa Moscova pentru invadarea Ucrainei, transmite agenţia Kyodo.

De asemenea, în urma votului din parlament, guvernul prim-ministrului Fumio Kishida va emite decrete prin care toate importurile din Rusia vor fi supuse unor taxe vamale mai mari până la sfârșitul lui martie 2023.

Importurile de petrol brut și gaz natural lichefiat, precum și cele de paladiu, un metal rar folosit la purificarea gazelor de eșapament, nu sunt afectate deoarece nu le erau impuse tarife nici înainte ca Rusia să obțină clauza comercială favorabilă.