Niciodată nu s-a mai întâmplat așa ceva. Peste 100 de milioane de persoane au fost strămutate forțat în întreaga lume de la începutul războiului din Ucraina

Niciodată nu s-a mai întâmplat așa ceva. Peste 100 de milioane de persoane au fost strămutate forțat în întreaga lume de la începutul războiului din Ucraina Sursa: arhivă EVZ

Înaltul Comisar al Națiunilor Unite pentru Refugiați vede în această cifră simbolică un "semnal de alarmă", întărit de urgența situației din Ucraina.

Invadarea Ucrainei de către Rusia a dus, pentru prima dată, numărul persoanelor forțate să îşi părăsească casele din întreaga lume la peste 100 de milioane, a avertizat, luni (23 mai), Organizația Națiunilor Unite (ONU).

Numărul de persoane forțate să fugă de conflicte, violență, abuzuri ale drepturilor omului și persecuție a depășit pentru prima dată pragul amețitor de 100 de milioane, determinat de războiul din Ucraina și alte conflicte mortale, scrie Înaltul Comisar pentru Refugiați (UNHCR) într-un comunicat de presă, potrivit Le Monde.

Această cifră de 100 de milioane este uimitoare, îngrijorătoare și îndeamnă la reflecţie. Nu ar fi trebuit atins niciodată. Acest lucru ar trebui să servească drept un semnal de alarmă pentru a rezolva și a preveni conflictele distructive, a pune capăt persecuției și a aborda cauzele fundamentale care obligă oamenii nevinovați să-și părăsească casele, a mai spus Filippo Grandi.

Ne puteți urmări și pe Google News

Situația era deja gravă, după cum arată statisticile UNHCR. Până la sfârșitul anului 2021, numărul persoanelor dezrădăcinate din întreaga lume ajunsese la 90 de milioane, din cauza noilor valuri de violență sau a conflictelor prelungite în țări precum Etiopia, Burkina Faso, Birmania, Nigeria, Afganistan și Republica Democrată Congo.

Apoi, pe 24 februarie, președintele rus Vladimir Putin a ordonat invadarea Ucrainei vecine, aruncând pe drumuri milioane de oameni care fug de lupte și ajung în regiunile mai puțin expuse sau în altă țară.

Europa nu a mai văzut un asemenea potop de refugiați de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial. Aproape 6,5 milioane de ucraineni și-au părăsit țara, în mare parte femei și copii, bărbații buni de luptă rămânând în țară. Iar ONU estimează că cifra acestora ar putea ajunge la 8,3 milioane până la sfârșitul anului. În Ucraina însăși, se estimează că aproximativ opt milioane de persoane sunt strămutate în interior.

Înainte de invazia rusă, Ucraina avea o populație de 37 de milioane în zonele aflate sub controlul guvernului său. Această cifră exclude Crimeea, anexată în 2014 de Rusia, și regiunile de est ale țării controlate de separatiștii pro-ruși.

Cele 100 de milioane de oameni dezrădăcinați înregistraţi de UNHCR reprezintă mai mult de 1% din populația lumii și numai treisprezece țări din lume au o populație mai mare decât acest număr, amintește agenția ONU, pentru a da o idee mai clară despre amploarea fenomenului.

Răspunsul comunității internaționale pentru persoanele care fug de războiul din Ucraina a fost extrem de pozitiv. Acest val de compasiune este foarte real și este necesară o mobilizare similară cu privire la toate celelalte crize din lume, a subliniat Filippo Grandi.

Dar revărsarea de generozitate și mobilizarea ajutorului public în cazul Ucrainei contrastează puternic cu primirea, mult mai împărţită, rezervată refugiaților din alte teatre de război, precum Afganistan sau Siria. (RADOR)