Putin își aduce avioanele în Libia. Americanii prinși pe picior greșit, la fel ca în Siria

Putin își aduce avioanele în Libia. Americanii prinși pe picior greșit, la fel ca în Siria

Comandamentul militar al Statelor Unite pentru Africa (AFRICOM) a anunțat că Rusia a adus avioane de luptă în Libia pentru „a înclina balanța” războiului civil de aici.

Săptămâna trecută, mai multe surse de informații au dezvăluit că un MiG-29 rusesc a fost reperat la baza aeriană de la Al-Jufrah, în vestul Libiei.

Imaginile din satelit au oferit de asemenea indicii privind prezența a mai multe aparate Su-24 rusești depozitate îm hangare la baza aeriană de la Al-Khadim, în estul Libiei, scrie Al-Monitor.

Într-un comunicat de presă, AFRICOM a afirmat că avioanele trimise de Rusia provin din Siria, unde au fost vopsite pentru „a camufla originea lor rusă”.

Comandamentul american a mai precizat că avioanele vor fi cel mai probabil pilotate de piloți ruși și vor oferi sprijin aerian pentru luptătorii paramilitari Wagner și pentru trupele lui Khalifa Hifter, intitulate Armata Națională Libiană (ANL).

Aceste trupe luptă împotriva guvernului de la Tripoli, condus de premierul Fayez Al-Sarraj, recunoscut de ONU.

Pentru cei nefamiliarizați cu complicata situație din Libia trebuie să precizăm că, în mod surprinzător, Al-Sarraj are vederi jihadiste, fiind apropiat de grupări teroriste precum ISIS și Al-Qaida.

În schimb, generalul Hifter este un militar cu vederi laice, care se opune islamismului.

A doua observație este că, după ce s-au înfruntat în Siria, Rusia și Turcia au interese divergente și în Libia. Putin îl sprijină pe Hifter, iar Erdogan pe jihadistul Al-Sarraj.

A treia observație este că, odată cu venirea aviației ruse, situația din Libia începe să semene mult cu cea din Siria. Și acolo, intervenția militară a lui Putin a înclinat decisiv balanța războiului civil: Assad, care pierduse două treimi din teritoriul țării și părea pe punctul de a cădea, s-a întărit și și-a redobândit țara.

A patra observație este că Statele Unite par încă o dată să fie prinse pe picior greșit. După ce, în Siria, i-au sprijinit pe rebelii care doreau să îl răstoarne de la putere pe Bashar Al-Assad, deși primii erau în cele mai multe cazuri teroriști islamiști, iar Assad un ins cu vederi religioase moderate, Statele Unite riscă acum, în Libia, să se opună o dată în plus taberei anti-jihadiste.