Propunerea privind amplasarea scutului antibalistic in Azerbaidjan ofera Moscovei un nou prilej de manevre diplomatice.
Ultima zi a lucrarilor summitului G8 de la Heiligendamm (Germania), care s-a incheiat ieri, a fost pusa in umbra de propunerea-surpriza facuta joi de liderul rus Vladimir Putin, referitoare la amplasarea scutului antiracheta american in Azerbaidjan, la o baza inchiriata de Rusia.
Pe moment, propunerea lui Putin, facuta chiar in timpul intrevederii cu George W. Bush, a avut darul de a detensiona atmosfera incordata dupa recentele sale avertismente privind revenirea la Razboiul Rece.
Desi surprins de oferta de cooperare a omologului sau de la Kremlin, Bush a reactionat diplomatic. El a calificat propunerea drept „interesanta” si s-a ferit sa dea vreun raspuns explicit, afirmand ca ideea trebuie discutata la nivel de experti.
Oferta otravita
Pe termen lung insa, varianta propusa de Putin are putine sanse de a fi transpusa in practica. Analisti militari rusi si occidentali considera ca SUA nu vor accepta sa schimbe siturile din Polonia si Cehia pe statia radar din Azerbaidjan.
„Radarul din regiunea azera Gabalin reprezinta un sistem de alerta in stadiul incipient al lansarii rachetelor si este mai putin exact decat radarele americane”, a explicat un reprezentant al Agency Anti-Ballistic Missile (ABM), citat de AP.
„Initiativa nu a fost respinsa pe loc de George W. Bush doar din cauza surprinderii”, comenteaza ironic cotidianul britanic „The Guardian”. Hotararea SUA de a nu abandona planul initial transpare si din declaratia consilierului presedintelui american pentru securitate nationala, Stephen Hadley, care a spus ca „instalarea componentelor scutului antiracheta al SUA in Cehia si Polonia ramane in discutie”.
Aratandu-se dispus la un compromis pe care stie ca americanii nu au cum sa-l primeasca, Putin isi rezerva dreptul de a-l ataca mai tarziu pe Bush.
Seful statului rus poate oricand sa sustina ca proiectul american vizeaza, de fapt, Rusia, din moment ce Bush respinge mutarea scutului in Azerbaidjan, un loc mult mai bun pentru a contracara un eventual atac iranian, evocat de SUA drept principal motiv de a amplasa un nou radar si interceptoare in Europa.
UNA CALDA, UNA RECE Bani pentru Africa, nimic pentru Kosovo Liderii G8 au convenit vineri asupra unui program de ajutor de 60 de miliarde de dolari pentru lupta impotriva SIDA, a malariei si a tuberculozei in Africa. SUA vor contribui cu jumatate din aceasta suma, restul urmand a fi acoperit de statele partenere din G8.
Pe de alta parte, liderii G8 nu au reusit sa se puna de acord asupra problemei provinciei Kosovo, in conditiile in care Moscova se opune independentei acestui teritoriu.
In discutie era o propunere vizand amanarea cu sase luni a unui vot in Consiliul de securitate asupra rezolutiei ce ar aduce, de facto, independenta provinciei cu populatie majoritar albaneza.
Aceasta amanare a fost propusa de Franta, pentru a da mai mult timp partilor sa ajunga la un compromis. Conditia pusa era aceea ca Rusia sa admita ca independenta provinciei Kosovo este „inevitabila”. Delegatia rusa a refuzat aceasta conditie.
Presedintele american a lipsit de la o parte a discutiilor de ieri, acuzand o indispozitie la nivelul stomacului. In timp ce ziaristii glumeau ca i-a cazut greu propunerea lui Putin, Casa Alba a comunicat ca este vorba de o afectiune de natura virala.