Putin este de neoprit. Scenariul liderului de la Kremlin zguduie întreaga Europă: ”Măcelul a început!”

Putin este de neoprit. Scenariul liderului de la Kremlin zguduie întreaga Europă: ”Măcelul a început!” Sursa: arhiva EVZ

Vladimir Putin a pregătit deja peste 100.000 de soldați la graniță, iar numărul se va dubla curând. Rusia este mai hotărâtă ca niciodată să atace Ucraina, iar tensiunea crește de la o oră la alta. Care este adevăratul motiv din spatele luptei?

Tensiunea de la granița cu Ucraina nu a luat sfârșit, iar Rusia a adus deja peste 100.000 de soldați, cifră care s-ar putea "dubla" în "timp scurt", potrivit Washingtonului. Lupta a început în 2021, dar motivele au apărut în urmă cu mulţi ani.

Adevărul din spatele tensiunilor

Ucraina a devenit țară independentă în 1991, odată cu sfârșitul Uniunii Sovietice, deși tensiunea Rusiei cu țara vecină a fost întotdeauna latentă. În noiembrie 2013, președintele Ucrainei a renunțat la semnarea unui acord de asociere cu Uniunea Europeană, iar Rusia i-a oferit beneficii financiare colosale. Populația s-a întors împotriva autorităților.

Președintele ucrainean a fost nevoit să dispară, iar rușii au început să forțeze anexarea Ucrainei la țara sa. Pe 16 martie 2014, Crimeea a aprobat anexarea sa la Rusia printr-un referendum cu 97% din voturi pentru. NATO a renunțat la Moscova, iar Uniunea Europeană a taxat-o dur.

Ne puteți urmări și pe Google News

foto: commons.wikimedia.org

Oamenii au ieșit în stradă în favoarea integrării cu Rusia, dar un mare război a început în estul Ucrainei. În septembrie 2015, la Minsk a fost semnat un acord de încheiere a luptei, liniștea a durat câteva zile. În decembrie 2019, Putin și noul președinte ucrainean, Zelenski, au făcut pace.

Măcelul a început în urmă cu un an. Rusia a plasat trupe la granițele sale cu Ucraina, iar în aprilie, NATO a indicat deja "cea mai mare acumulare de trupe ruse de la anexarea Crimeii" . În august 2021, un grup format din 46 de state și organizații, inclusiv NATO, au semnat ceea ce este cunoscut sub numele de Platforma Crimeii, în care cer Rusiei să îi restituie peninsula Ucrainei.

Măcelul a început

În decembrie 2021, SUA a simțit că Rusia va vrea să atace Ucraina, iar Uniunea Europeană a promis sancțiuni dure dacă se va întâmpla ce au prezis americanii. NATO și Washington au încercat să calmeze spiritele, dar fără rezultat.

În ultimele ore, Moscova a intensificat presiunea prin trimiterea de noi trupe și, pe lângă soldații din garnizoanele din Siberia și Orientul Îndepărtat rusesc, în această joi au sosit cu trenul în Belarus tancuri, blindate și camioane de transport militar. Rușii vor aduce 140 de nave, 60 de avioane și aproape 10.000 de soldați. Amenințarea din partea Rusiei nu va lua sfârșit prea curând. Țara este încolțită, iar motivul pentru care s-a ajuns la această tensiune este decizia lui Zelinski. Ucraina și-a arătat intenția de a se apropia de NATO, fapt care l-a enervat la culme pe Vladimir Putin.

"Nu aceasta este realitatea de opt ani? Invazia nu a început în 2014? Amenințarea războiului a apărut abia acum? Aceste riscuri nu există de o zi și acum nu sunt mai mari, pur și simplu există mai multe așteptări", a spus liderul ucrainean, adăugând că țara sa "nu vrea război, dar este întotdeauna pregătită pentru el", a spus președintele din Ucraina, potrivit cope.es.