Timp de mai multe decenii, numeroși europeni din partea centrală și de est a continentului și-au sacrificat viața căutând libertatea, deoarece milioane au fost lipsiți de drepturile și libertățile lor fundamentale, supuse torturii și deportărilor forțate”.

Această caracterizare reprezintă o provocare directă pentru versiunea preferată a Moscovei a istoriei secolului XX. Rusia de astăzi a încercat să înfățișeze înaintarea Armatei Roșii în Europa Centrală și de Est a anilor 1944-45 ca o eliberare de sub Hitler și a înfrânt orice încercări de echivalare a guvernării sovietice postbelice cu ocupația nazistă de război. Acest lucru a dus la confruntări frecvente de la sfârșitul Războiului Rece dintre Rusia și foștii sateliți sovietici din regiune, deoarece aceste țări recent independente au căutat să înlăture vestigiile din perioada comunistă și să-și recupereze propriile istorii, scrie sursa citată.

Nicio dezbaterea nu este pur academică.

În ultimele săptămâni, Rusia a reacționat cu furie la decizia autorităților municipale de la Praga de a elimina un monument al generalului armatei roșii, Ivan Konev, care a condus ocupația sovietică a capitalei cehe în 1945 și a jucat, de asemenea, un rol important în suprimarea Primăverii de la Praga din 1968. Incidentul a stârnit un conflict diplomatic între cele două țări și a dus la contramăsuri ruse, inclusiv atacuri cibernetice și comploturi de asasinat.

Este în joc concepția Rusiei moderne asupra statutului său pe scena mondială. Președintele rus, Vladimir Putin, a plasat experiența URSS în al Doilea Război Mondial în centrul eforturilor sale de a reconstrui mândria națională rusă în urma rușinii și umilinței colapsului sovietic.

PAGINA ANTERIOARA CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE