Putin ar putea rămâne fără bani în câteva luni, deoarece războiul golește buzunarele Rusiei, spune un oligarh

Putin ar putea rămâne fără bani în câteva luni, deoarece războiul golește buzunarele Rusiei, spune un oligarh Război în Ucraina. Sursa foto: Facebook - Volodimir Zelenski

Un oligarh rus apropiat de Kremlin a avertizat că economia Rusiei ar putea fi îngenuncheată din 2024. Luând cuvântul la un forum economic din Krasnoiarsk, magnatul energiei și al metalelor Oleg Deripaska a avertizat că războiul lui Vladimir Putin împotriva Ucrainei secătuiește buzunarele Rusiei.

Deripaska a declarat că a fost a scos mii de muncitori din economie și a perturbat lanțurile de aprovizionare.

El a avertizat: „Banii se vor termina anul viitor”.

Deripaska a susținut că o dezescaladare a conflictului va fi puțin probabilă cel puțin până în 2025.

Ne puteți urmări și pe Google News

De asemenea, el a acuzat guvernul rus că a început o „extorcare” a veniturilor întreprinderilor pentru a compensa deficitul economic.

Comentariile sale vin în contextul în care ministrul rus de externe Serghei Lavrov și secretarul de stat american Antony Blinken au discutat joi în cadrul celor mai înalte discuții avute de la invazia Rusiei în Ucraina. Dar nu a existat niciun indiciu al vreunei mișcări în direcția atenuării tensiunilor intense dintre cele două națiuni ale lor.

Scurta întâlnire a avut loc în contextul în care relațiile dintre Washington și Moscova s-au prăbușit din cauza războiului dintre Rusia și Ucraina, iar tensiunile au crescut pe fondul unei multitudini de dezacorduri, plângeri și recriminări în alte chestiuni, de la controlul armelor la personalul ambasadelor și prizonieri.

Oficialii americani au declarat că Blinken și Lavrov au discutat timp de aproximativ 10 minute în marja conferinței miniștrilor de externe G20 de la New Delhi.

Totuși nu a existat niciun semn de progres, iar conferința însăși s-a încheiat cu gruparea incapabilă să ajungă la un consens cu privire la războiul din Ucraina.

Cu toate acestea, în condițiile în care relațiile se află probabil la cel mai scăzut nivel de la Criza rachetelor cubaneze din timpul Războiului Rece, simplul fapt că cei doi bărbați s-au întâlnit a arătat că, cel puțin pentru moment, liniile de comunicare la nivel înalt între Washington și Moscova rămân deschise.

„Trebuie să continuăm să cerem Rusiei să pună capăt războiului”

În cadrul unei conferințe de presă, Blinken a declarat că i-a spus lui Lavrov că SUA vor continua să sprijine Ucraina atât timp cât va fi nevoie și că vor face presiuni pentru ca războiul să se încheie prin intermediul unor termeni diplomatici pe care Kievul îi va accepta.

„Puneți capăt acestui război de agresiune, angajați-vă într-o diplomație semnificativă care poate produce o pace justă și durabilă”, a declarat Blinken că i-a spus lui Lavrov, dar, a precizat el, „președintele Putin a demonstrat un interes zero în a se angaja (la această pace), spunând că nu există nimic de discutat dacă și până când Ucraina nu acceptă și citez „noua realitate teritorială””.

Blinken a mai spus că a îndemnat Rusia să reconsidere „decizia sa iresponsabilă și să revină” la participarea la noul tratat nuclear START.

„Respectarea reciprocă este în interesul ambelor noastre țări”, a spus Blinken că i-a transmis lui Lavrov. El a adăugat că „indiferent de ce se întâmplă în lume, în relația noastră, Statele Unite sunt întotdeauna gata să se angajeze și să acționeze în ceea ce privește controlul strategic al armelor, așa cum au făcut Statele Unite și Uniunea Sovietică chiar și în perioada de vârf a Războiului Rece”.

Anterior, Blinken a declarat la reuniunea G20 că războiul Rusiei cu Ucraina nu poate rămâne fără răspuns.

„Trebuie să continuăm să cerem Rusiei să pună capăt războiului său de agresiune și să se retragă din Ucraina, de dragul păcii internaționale și al stabilității economice”, a spus Blinken. El a menționat că 141 de țări au votat pentru a condamna Rusia în fața Națiunilor Unite la aniversarea unui an de la invazie.

Cu toate acestea, mai mulți membri ai G20, printre care India, țara gazdă, China și Africa de Sud, au ales să se abțină de la acest vot și, în ciuda apelurilor lansate de înalți oficiali indieni de a privi dincolo de divergențele lor privind Ucraina și de a ajunge la un consens asupra altor probleme, miniștrii de externe nu au reușit să facă acest lucru sau să ajungă la un acord asupra unui comunicat final, potrivit express.co.uk.