Evenimentul Zilei > International > Ucraina, Consiliul de Securitate al ONU. Kuleba: „Pentru a-l opri pe Putin e nevoie de arme noi”
Ucraina, Consiliul de Securitate al ONU. Kuleba: „Pentru a-l opri pe Putin e nevoie de arme noi”

Ucraina, Consiliul de Securitate al ONU. Kuleba: „Pentru a-l opri pe Putin e nevoie de arme noi”

Consiliul de Securitate al ONU s-a întrunit joi, la ora 10 dimineața (ora 16:00 în Italia) în marja celei de-a 77-a Adunări Generale pentru a discuta despre războiul rusesc din Ucraina, despre decizia Kremlinului de a se mobiliza parțial și amenințarea sa voalată de a folosi arme nucleare.

Întâlnirea, sub președinția franceză, reunește miniștrii de externe ai SUA (Antony Blinken), Rusiei (Serghei Lavrov) și Ucrainei (Dmitro Kuleba), alături de membri europeni ai organismului ONU, scrie ANSA.

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov s-a întâlnit cu secretarul de stat al Vaticanului, cardinalul Pietro Parolin, în marja sesiunii Adunării Generale a ONU de la New York, relatează pe Telegram Ministerul de Externe de la Moscova, publicând fotografia unei strângeri de mână între Lavrov și Parolin.

În cadrul Consiliului de Securitate al ONU, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a respins acuzațiile occidentale împotriva Ucrainei și a acuzat Kievul că ”lungeşte luptele pentru a slăbi Rusia”. Occidentul face parte din conflictul din Ucraina, a afirmat ministrul rus de externe Serghei Lavrov la Consiliului de Securitate al ONU, cerând pedepsirea guvernului de la Kiev pentru crimele sale. ”SUA și aliații săi, cu concursul organizațiilor internaționale pentru drepturile omului, au acoperit crimele regimului de la Kiev”, a subliniat Lavrov. ”Ucraina devine un stat totalitar de tip nazist. Regimul de la Kiev intensifică persecuția împotriva dizidenților, jurnaliştii sunt urmăriţi penal, la fel şi oricine are o viziune diferită”, a adăugat ministrul rus de externe Serghei Lavrov.

Răspunsul ministrului de externe ucrainean Kuleba nu s-a lăsat aşteptat. ”Cel mai bun mod de a preveni ale atrocități rusești și de a-l opri pe Putin este de a oferi Ucrainei noi arme pentru a ne elibera teritoriile și a salva oamenii de la crimă, tortură, viol și alte infracţiuni. Justiția are nevoie de timp, dar împreună, vom obține rezultate și justiția va fi servită”, a declarat ministrul de externe ucrainean, Dmitro Kuleba, înainte de începerea Consiliului de Securitate al ONU. ”Nici un cuvânt nu poate opri forțele ruse, ceea ce le poate opri sunt noi arme”, a adăugat el. ”Vladimir Putin a anunțat o mobilizare, în realitate și-a anunțat înfrângerea”, a spus ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba la Consiliului de Securitate al ONU. ”Numărul minciunilor diplomaților ruși este extraordinar de mare”, a adăugat el, acuzând Moscova de ”un fluviu de minciuni”. ” În această criză creată de Rusia nu este loc de neutralitate”, a spus ministrul ucrainean.

”Nu-i mai putem permite președintelui Putin să continue să distrugă ordinea internațională”, a declarat secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, la Consiliului de Securitate al ONU referindu-se la situaţia din Ucraina. ”Un singur om a ales să ducă acest război, un singur om îi poate pune capăt”, a conchis Antony Blinken la Consiliul de Securitate al ONU, reiterând că, în orice caz, Rusia ”trebuie trasă la răspundere pentru crimele de război”.Extinderea și prelungirea ”crizei din Ucraina nu sunt în interesul părților”, iar China speră că ”focarele de război vor înceta cât mai curând” odată cu reluarea discuțiilor de pace. Ministrul chinez de externe Wang Yi, întâlnindu-se cu omologul său polonez Zbigniew Rau în marja Adunării ONU de la New York, a declarat, potrivit Beijingului, că ţara sa ”a susținut întotdeauna instituirea unei arhitecturi de securitate europeană echilibrată, eficientă și durabilă, pentru a oferi o garanție de durată a păcii. În acest sens, va continua să se angajeze în promovarea discuțiilor de pace”. (Traducerea Cătălina Păunel, RADOR)