Vladimir Putin pregătește anularea Tratatului care interzice testele nucleare

Vladimir Putin pregătește anularea Tratatului care interzice testele nucleare Sursa foto: Arhiva EVZ

Vladimir Putin a declarat joi că este „teoretic posibilă” revocarea ratificării Tratatului de interzicere totală a testelor nucleare.

Vladimir Putin a declarat că doctrina nucleară a Rusiei nu are nevoie de actualizare. Dar, încă nu ştie să spună dacă Rusia ar trebui sau nu să reia testele nucleare.

„Poate că Rusia ar trebui să analizeze posibilitatea de a revoca ratificarea Tratatului de interzicere totală a testelor nucleare (CTBT), deoarece Statele Unite l-au semnat, dar nu l-au ratificat încă”, a spus Vladimir Putin.

Vladimir Putin a sugerat reluarea testelor nucleare

La doar câteva ore după declaraţiile lui Putin, făcute la Soci, în cadrul reuniunii anuale a Clubului de discuţii Valdai, cel mai important deputat rus, Viaceslav Volodin, a anunţat că liderii legislativului vor lua rapid în considerare necesitatea de a revoca ratificarea de către Rusia a tratatului.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Situaţia din lume s-a schimbat.Washingtonul şi Bruxelles-ul au declanşat un război împotriva ţării noastre. La următoarea reuniune a Consiliului Dumei de Stat, vom discuta cu siguranţă problema revocării ratificării Tratatului de interzicere totală a testelor nucleare”, a declarat Viaceslav Volodin, preşedintele Dumei de Stat a Rusiei.

Declarațiile lui Vladimir Putin, urmate de cele ale lui Volodin, indică faptul că Rusia aproape sigur că va revoca ratificarea tratatului care interzice testele nucleare în toată lumea. Rusia, care a moştenit armele nucleare ale Uniunii Sovietice, are cel mai mare arsenal de focoase nucleare din lume.

Bomba Cu Hidrogen, Bombă Atomică

Sursa foto: Pixabay

Ce ar însemna reluarea testelor nucleare de către Rusia

O reluare a testelor nucleare de către Rusia, Statele Unite sau de către ambele ţări ar fi profund destabilizatoare. Mai ales că tensiunile dintre cele două ţări sunt mai mari decât oricând.

Din 1945 până la intrarea în vigoare a Tratatului de interzicere totală a testelor nucleare, în 1996, au fost efectuate peste 2.000 de teste nucleare. Dintre care 1.032 de către Statele Unite. Şi 715 de către Uniunea Sovietică, potrivit Organizaţiei Naţiunilor Unite. Uniunea Sovietică a efectuat ultimul test în 1990, iar Statele Unite au efectuat ultimul test în 1992.

De la semnarea CTBT, au mai avut loc 10 teste nucleare. India a efectuat două în 1998, Pakistanul - de asemenea două, în 1998. Iar Coreea de Nord a efectuat teste în 2006, 2009, 2013, 2016 (de două ori) şi 2017.

Putin a anunţat joi că Rusia a testat cu succes o rachetă de croazieră cu propulsie nucleară şi capacitate nucleară - Burevestnik. Burevestnik este o rachetă de croazieră lansată de la sol, care zboară la joasă înălţime şi care nu numai că poate transporta un focos nuclear, dar este şi dotată cu energie nucleară. Putin a dezvăluit pentru prima dată proiectul în martie 2018.