Putin amenință Ucraina cu bomba atomică. O nouă doctrină nucleară

Putin amenință Ucraina cu bomba atomică. O nouă doctrină nuclearăVladimir Putin. Sursa foto: Pixabay.com

Vladimir Putin a declarat că Rusia ar considera un atac al unui stat non-nuclear, care a fost susținut de unul cu arme nucleare, drept un „atac comun”, ceea ce ar putea fi interpretat ca o amenințare de a folosi arme nucleare în războiul din Ucraina.

Putin agită, din nou, amenințarea nucleară

În discursul său de miercuri seara, președintele Rusiei a spus că guvernul său are în vedere schimbarea regulilor și condițiilor preliminare în care Rusia își va folosi arsenalul nuclear.

Ucraina este un stat non-nuclear care primește sprijin militar din partea SUA și a altor țări cu arme nucleare, a acuzat Putin, ceea ce ar însemna că un răspuns nuclear nu este exclus.

Comentariile lui Vladimir Putin vin în contextul în care Kievul solicită aprobarea pentru a folosi rachete occidentale cu rază lungă de acțiune împotriva facilităților militare din Rusia.

Ucraina spune că e doar un șantaj

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, se află săptămâna aceasta în SUA și urmează să se întâlnească joi cu președintele american Joe Biden la Washington, unde cererea Kievului este de așteptat să fie pe primul loc pe ordinea de zi.

Mai mult, Ucraina a pătruns pe teritoriul rus în acest an și dorește să țintească baze militare din interiorul Rusiei, de unde militarii lui Putin trimit rachete în Ucraina.

Răspunzând la remarcile lui Putin, șeful de cabinet al lui Zelenski, Andri Yermak, a spus că Rusia „nu mai are altceva la îndemână decât șantajul nuclear, pentru a intimida lumea”.

Vladimir Putin a mai amenințat cu folosirea armelor nucleare și în trecut, dar Ucraina a spus că este doar o „zdrăngănire a sabiei nucleare”, pentru a-i descuraja pe aliați să ofere sprijin suplimentar Kievului.

Iar aliatul Rusiei, dictatura comunistă din China, a cerut, de asemenea, calm și, se pare, președintele Xi Jinping l-a avertizat pe Putin împotriva folosirii armelor nucleare.

Vladimir Putin îşi testează armele nucleare. A fost lansată, cu succes, racheta balistică „Bulava”. Foto

Vladimir Putin. Sursa foto: Arhiva EVZ

Putin vrea să schimbe doctrina nucleară a Rusiei

Dar miercuri, după o întâlnire cu Consiliul său de Securitate, Putin a anunțat extinderea radicală a condițiilor pentru folosirea armelor atomice.

O nouă doctrină nucleară ar „stabili în mod clar condițiile pentru ca Rusia să treacă la utilizarea armelor nucleare”, a avertizat el – și a spus că astfel de scenarii includ lovituri convenționale cu rachete împotriva Moscovei.

Putin a adăugat că Rusia ar lua în considerare „posibilitatea” de a folosi arme nucleare dacă va detecta începerea unei lansări masive de rachete, avioane și drone pe teritoriul său, care reprezintă o „amenințare critică” la adresa suveranității țării.

El a adăugat: „Se propune ca agresiunea împotriva Rusiei de către orice stat non-nuclear, dar cu participarea sau sprijinul unui stat nuclear, să fie considerată ca un atac comun al acestora asupra Federației Ruse”.

Armele nucleare ale țării au fost „cea mai importantă garanție a securității statului nostru și a cetățenilor săi”, a spus liderul de la Kremlin.

Amenințări cu bombe nucleare tactice pentru Europa

De la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, statele cu arme nucleare s-au angajat într-o politică de descurajare, care se bazează pe ideea că, dacă statele beligerante ar lansa lovituri nucleare majore, aceasta ar duce la o distrugere reciproc asigurată.

Dar există și arme nucleare tactice, care sunt focoase mai mici, concepute pentru a distruge ținte fără efecte radioactive pe scară largă.

În iunie, Putin a transmis un avertisment țărilor europene care sprijină Ucraina, spunând că Rusia are mult mai multe arme nucleare tactice decât există pe continentul european, chiar dacă Statele Unite le vor aduce pe ale lor”.

„Europa nu are un sistem de avertizare timpurie dezvoltat”, a adăugat Putin. „În acest sens, ei sunt mai mult sau mai puțin lipsiți de apărare”, a mai amenințat autocratul de la Kremlin. La vremea respectivă, Putin făcuse aluzie la posibile modificări ale doctrinei nucleare a Rusiei - documentul care stabilește condițiile în care Moscova va folosi armele nucleare, potrivit BBC.