Folosirea de arme nucleare, un posibil răspuns al lui Vladimir Putin. Analiză Reuters
- Dinu Marian
- 15 septembrie 2024, 07:14
Arme nucleare, o opțiune serioasă, dar nu imposibilă, a Kremlinului. O analiză Reuters, tradusă și adaptată exclusiv de evz.ro.
Pe fondul posibilității ca Ucraina să primească rachete cu rază lungă de la aliații săi, tensiunile dintre Rusia și Occident continuă să crească. La Washington, președintele american Joe Biden și premierul britanic Keir Starmer au purtat discuții în acest sens. Vizând furnizarea Ucrainei de rachete ATACMS produse de SUA sau Storm Shadow produse de Regatul Unit al Marii Britanii. Kremlinul a transmis avertismente grave cu privire la posibilitatea ca Kiev să atace ținte situate în interiorul teritoriului rus cu ajutorul acestor arme.
Joi, președintele Vladimir Putin a spus că dacă Occidentul ar permite Ucrainei să folosească aceste rachete împotriva Rusiei, Occidentul ar fi, de fapt, implicat direct în conflict. Putin a subliniat că acest gest ar schimba natura războiului, chiar dacă nu a spus clar cum va reacționa Rusia. Deși nu a oferit detalii precise, liderul rus a promis un „răspuns corespunzător”. Cu toate acestea, declarațiile sale au alimentat speculații cu privire la o posibilă escaladare a situației.
Un număr de analiști de securitate, citați de Reuters, susțin că unul dintre posibilele scenarii ar fi utilizarea de către Rusia a unei arme nucleare. Acest lucru ar fi interpretat ca un semn al intențiilor Kremlinului de a escalada tensiunile și de a determina Occidentul să-și revizuiască sprijinul militar pentru Ucraina.
Arme nucleare din ce în ce mai des invocate
Expertul în controlul armelor Ulrich Kuehn a declarat: „Acesta ar fi un pas dramatic, care ar putea deschide calea spre o fază mult mai periculoasă a conflictului”. Înainte de prăbușirea Uniunii Sovietice în 1990, Rusia nu a efectuat niciun test nuclear, ceea ce ar fi dus la o escaladare a relațiilor Est-Vest care nu a existat în ultimele decenii.
Într-un interviu acordat agenției, Gerhard Mangott, un expert în securitate de la Universitatea din Innsbruck, Austria, a susținut că “este puțin probabil ca răspunsul Rusiei să includă un atac nuclear. Rusia are capacitatea de a efectua un test nuclear. Au luat toate măsurile necesare. Ar putea lansa o armă nucleară tactică într-un loc din estul țării doar pentru a demonstra că este sincer atunci când afirmă că vor folosi arme nucleare în cele din urmă”.
În fața Consiliului de Securitate al ONU de vineri, Vassily Nebenzia, ambasadorul Rusiei la ONU, a spus că dacă NATO ar permite Ucrainei să folosească arme cu rază mai lungă împotriva Rusiei, NATO ar deveni „o parte directă a ostilităților împotriva unei puteri nucleare”. El a spus: „Nu ar trebui să uitați asta și să reflectați la consecințe”.
Doctrina nucleară, revizuită
Rusia, care deține cea mai mare forță nucleară din lume, revizuiește, de asemenea, doctrina sa nucleară cu privire la circumstanțele în care Moscova ar putea folosi armele sale nucleare. Un politician de politică externă influent îi cere lui Putin să modifice această doctrină pentru a permite un atac nuclear limitat asupra unei națiuni NATO.
Avioane militare sau drone care operează în regiunea Mării Negre sau ținte britanice din apropierea granițelor Rusiei ar putea constitui o altă opțiune de răspuns. În plus, fostul consilier al Kremlinului, Sergei Markov, a declarat pe Telegram că Moscova ar putea închide ambasadele britanice și rusești din Londra, deoarece Marea Britanie trece de la un „război proxy” la o implicare directă în conflict.
Analiștii avertizează că, deși Putin a încercat anterior să impună „linii roșii” Occidentului, acestea au fost adesea ignorate, chiar și de către președintele ucrainean Volodimir Zelenski, care a cerut aliaților săi să se implice mai ferm. Cu toate acestea, retorica Rusiei cu privire la rachetele cu rază lungă este percepută ca un avertisment mai serios, iar presa de stat rusă o promovează pe larg.
Deși răspunsul Rusiei este nesigur, există speculații despre o escaladare care ar putea include atât acțiuni militare, cât și atacuri hibride, cum ar fi sabotaje sau interferențe cibernetice în Europa și SUA.