Reacția lui Putin vine ca urmare a anunțului făcut de Administrația SUA, referitor la amplasarea de rachete cu rază intermediară de acțiune în Asia de Est.

„Desigur, vom realiza astfel de rachete, dar nu le vom disloca în regiunile în care nu au apărut sisteme terestre de rachete din această clasă de fabricație americană”, a declarat Putin, prezent la Forumul Economic Estic de la Vladivostok, potrivit postului Deutsche Welle.

SUA și Rusia s-au retras din Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare (INF) luna trecută. Cele două super puteri s-au acuzat reciproc de încălcarea termenilor acordului internațional.

Secretarul american al Apărării, Mark Esper, a transmis la scurt timp după anularea tratatului că Statele Unite intenţionează să instaleze „cât mai rapid” sisteme de rachete cu rază medie de acţiune în ţări aliate din Asia.

„Regretăm acest lucru și ne simțim oarecum alarmați (…) Dacă rachetele americane sunt dislocate în Japonia sau Coreea de Sud, înțelegem că acest lucru va fi realizat pentru a contrabalansa potențiale amenințări din partea Coreei de Nord, dar pentru noi va crea anumite probleme considerabile”, a declarat liderul de la Kremlin.

În anul 1987, Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare (INF) a fost semnat de Statele Unite cu URSS. INF prevedea interzicerea rachetelor cu raze de acţiune cuprinse între 500 şi 5.500 de kilometri.

Decizia SUA de retragere din Tratatul INF a fost condamnată de administraţia Vladimir Putin. Președintele Federației Ruse a cerut evitarea declanşării unei noi curse a înarmării, acuzând în mai multe rânduri că sistemele balistice instalate de Statele Unite în Europa, inclusiv în România, constituie încălcări ale acordului.

De cealaltă parte a baricadei, Washingtonul susține că Administraţia de la Moscova a dezvoltat o nouă rachetă cu rază medie de acţiune, Novator 9M729 (SSC-8, potrivit terminologiei NATO), prin încălcarea Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare.

Te-ar putea interesa și: