Putin a apăsat pe buton pentru o Sirie fără Assad? Dezvăluirile unui fost diplomat despre planurile liderului de la Kremlin
- Maria Dima
- 6 iulie 2021, 08:09
YENI ŞAFAK (Turcia). Un fost diplomat care lucra pentru regimul Assad susţine că, în Siria, există unele probleme între Assad şi Rusia şi că Rusia pregăteşte un nou plan pentru o Sirie fără Assad.
Dacă aceste supoziţii sunt adevărate, pentru că interesele şi obiectivele Rusiei în regiune sunt în conflict cu Damascul şi Teheranul, şi dacă Bashar al Assad, care şi-a întors faţa către Iran, nu va putea rezolva problemele cu Putin, este foarte posibil să piardă fotoliul de preşedinte. Conform diplomatului Saqr el-Mülhim, s-a realizat deja un acord între statele aflate pe teren în Siria pentru o "Sirie fără Assad".
"Într-o primă etapă a acestei soluţii ar urma să se creeze un consiliu politic, pe lângă consiliul militar al regimului, şi să se formeze un guvern de tranziţie din reprezentanţii opoziţiei, din care să facă parte şi unii oficiali sirieni. Bashar al-Assad ar putea să plece în Iran, Cuba sau Venezuela, ca refugiat politic". Mülhim, care atrage atenţia asupra faptului că lunile următoare vor fi pline cu surprize, susţine că SUA vor impune şi mai multe sancţiuni împotriva ţărilor sau instituţiilor care au legături strânse cu regimul Bashar al-Assad şi care nu aplică prevederile Legii Caesar.
"Legea pentru Protecţia Civilă în Siria", cunoscut sub numele de Legea Caesar, a fost promulgată de Donald Trump la 21 decembrie. Conform legii, care şi-a numele de la numele de cod al gardianului care a transmis presei mondiale, în anul 2014, 55.000 de fotografii cu cei 11.000 de deţinuţi, opozanţi ai regimului Assad, care au murit în urma torturilor la care erau supuşi în închisorile din Siria, vor fi aplicate sancţiuni persoanelor străine şi instituţiilor care acţionează sau care oferă sprijin unor persoane sau companii în numele Rusiei şi Iranului.
Oficialii de rang înalt din cadrul Departamentului de Stat al SUA au anunţat că "În conformitate cu prevederile Legii Caesar, SUA vor aplica sancţiuni unui număr de 39 de persoane care au legături cu guvernul sirian, printre care Bashar al-Assad şi soţia lui. "Aceiaşi oficiali au precizat, în mod special, că sancţiunile vor continua atâta timp cât războiul brutal al regimului sirian împotriva populaţiei nu va opri.
Rusia nu doreşte ca Iranul să aibă ieşire la Marea Mediterană
Conform specialiştilor, "Chiar dacă Rusia şi Iranul s-au situat de aceeaşi parte a baricadei în privinţa revoltelor care au început în 2011, în acest moment, politicile externe şi obiectivele celor două ţări sunt foarte diferite. Se precizează că principalele trei probleme existente între Moscova, Damasc şi Teheran sunt legate de pregătirea unei noi Constituţii în Iran, Israel şi Siria".
După părerea Rusiei, există un Iran în Asia, iar un altul în Orientul Mijlociu, inclusiv în Siria. Faptul că Iranul din Asia are statut de observator în cadrul Organizaţiei pentru Cooperare de la Shanghai, că participă la exerciţii militare comune în Marea Caspică, că întreţine relaţii comerciale cu China şi Rusia, sunt motive foarte importante din punctul de vedere al Rusiei. Chiar dacă problema comună a Iranului din Siria cu Rusia este combaterea terorismului, metodele sunt diferite. Rusia doreşte ca Iranul să rămână o putere regională în Asia şi nu doreşte să aibă ieşire la Marea Mediterană.
Israelul lansează destul de des tiruri asupra unor regiuni din interiorul Siriei pretextând că "loveşte obiective militare iraniene". Deşi Rusia a instalat în Siria sisteme de apărare antiaeriană şi are relaţii bune cu Israelul, faptul că nu împiedică aceste atacuri deranjează Teheranul. Una dintre problemele importante îl reprezintă şi faptul că Rusia "închide ochii" la tirurile Israelului.
Putin nu-l doreşte pe Assad?
Pe măsură ce confruntările se reduc în Siria, divergenţele de opinie pe linia Moscova-Teheran-Damasc se înmulţesc. Criticile Moscovei la adresa Damascului nasc supoziţii legate de faptul că Putin nu l-ar mai dori pe Assad. Moscova are două abordări diferite în privinţa Siriei.
Conform primei abordări, susţinută mai mult de flancul militar, "În Siria nu există război civil. Guvernul legitim de la Damasc încearcă să preia propriile teritorii din mâinile teroriştilor internaţionali care primesc sprijin din afară. În această situaţie, singura cale pentru oprirea confruntărilor este anihilarea teroriştilor." Aceasta abordare este împărtăşită şi de conducerea Siriei.
Conform celei de-a doua abordări susţinută de diplomaţii ruşi, problema din Siria nu se limitează doar la terorişti. Conform acestei opinii, mai există şi opozanţi ai regimului Bashar al-Assad. Din acest motiv, este vorba despre un război civil. Iar calea pentru a pune capăt acestei situaţii este lansarea dialogului politic, continuarea procesului de la Geneva, ajungerea la un acord, reforma constituţională şi organizarea de alegeri sub egida Naţiunilor Unite.
De ce au ales Bashar al-Assad şi soţia lui districtul Duma pentru a-şi exprima votul?
Turcia s-a aflat în fruntea listei ţărilor care au reacţionat faţă de alegerile prezidenţiale ce s-au desfăşurat la 26 mai 2021, organizate unilateral de regimul Assad, manifestare falsă, o piesă de teatru pusă în scenă în regiunile aflate sub controlul regimului. În comunicatul comun al Ministerelor de Externe din Franţa, Germania, Italia, Marea Britanie şi Departamentului de Stat din SUA se arată: "Alegerile prezidenţiale din Siria, din 26 mai, nu au fost alegeri lidere şi corecte. Respingem decizia regimului Assad de a organiza aceste alegeri în afara cadrului rezoluţiei 2254 a Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite."
În urma atacului cu arme chimice din 7 aprilie 2018, atac lansat de regimul Assad, care a cucerit districtul Duma în urma unei blocade dure şi a unor atacuri violente, 78 de civili din acest district şi-au pierdut viaţa otrăviţi de gazul folosit.
Iar faptul că Bashar al-Assad şi soţia lui au ales să-şi exercite votul în districtul Duma şi nu în capitala Damasc a reprezentat o provocare clară la adresa sentimentelor a milioane de sirieni şi o sfidare clară la adresa comunităţii internaţionale care a anunţat că nu va recunoaşte aceste alegeri. Care este sursa curajului măcelarului secolului 21, Bashar al-Assad, de a sfida comunitatea internaţională ? Fără îndoială, sursa este Putin. Din acest motiv, dacă Putin ar fi apăsat într-adevăr butonul pentru o Sirie fără Assad, acest ucigaş nu ar fi avut curajul să sfideze, mă gândesc eu. (Articol de Bülent Orakoğlu)
Traducerea: Rador