Puteți obține 15 000 de euro prin Programul "Casa eficientă energetic", Ce aveți de făcut
- Ovidiu Drugă
- 19 septembrie 2020, 05:30
Ministerul Mediului a lansat un program prin care sunt finanţate persoanele fizice pentru a desfăşura lucrări de creştere a eficienţei energetice a imobilelor.
Intitulat "Casa eficientă energetic", programul permite proprietarilor de case din România să depună cereri de finanţare pentru a primi până la 15 mii de euro, finanţare nerambursabilă, pentru a-şi eficientiza energetic imobilele, infirmează Rador.
Prin Programul de finanţare "Casa eficientă energetic", aproximativ 9.000 de proprietari de case din România îşi vor putea eficientiza energetic locuinţele, Românii pot beneficia de o primă energetică, în valoare de maximum 15.000 de euro, din care se poate deconta 60% din costul unor lucrări pentru creşterea eficienţei energetice şi/sau utlizarea energiei din surse regenerabile în locuinţele unifamiliale existene situate într-un imobil cu regim de înălţime de cel mult 3 nivele.
Ministrul mediului, Costel Alexe, spune că programul este destinat îmbunătăţirii situaţiei actuale din România, unde cele mai multe case nu sunt izolate. "Pierderile de energie ajung până la 30% doar prin pereţii exteriori sau la 25% prin geamuri sau acoperiş. Programul nostru are o mare componentă de mediu, dar şi una economică şi socială. O astfel de investiţie duce la reducerea la jumătate a facturilor de energie şi, implicit, la scăderea consumului naţional de energie. Prin acest program, orice român poate primi o finanţare de până la 15.000 de euro, fonduri nerambursabile. Bugetul programului pentru acest an este de 430 de milioane de lei. Putem primi cereri de până la 150% din totalul bugetului alocat. În cazul în care bugetul va fi depăşit, avem resurse pentru a-l suplimenta", a declarat Costel Alexe.
Cheltuielile eligibile ale Programului "Casa eficientă energetic" vizează instalarea de ferestre izolante, izolarea acoperişului, a pereţilor exteriori, montarea unei centrale mai eficiente, a panourilor solare, sistemelor de ventilaţie, corpurilor de iluminat cu led, senzorilor de mişcare, robineţilor şi conductelor noi etc. Preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă, Dumitru Chisăliţă, spune că programe de acest tip sunt foarte necesare, mai ales în contextul în care pe plan european există o preocupare constantă în direcţia îmbunătăţirii eficienţei energetice a clădirilor. "E bine că şi în România ou astfel de programă porneşte. Trebuie să avem în vedere că sectorul rezidenţial, în momentul de faţă, cel puţin la nivel european, este cel mai energofan sector, şi atunci aceste măsuri practic sunt binevenite, pentru că trebuie să diminueze acest consum foarte mare care caracterizează sectorul rezidenţial. Este foarte binevenit în România, datorită faptului că România este una dintre cele mai energofage ţări din Europa din punct de vedere al consumului specific în zona rezidenţială, statisticile vorbind de un consum mediu mai mare decât media europeană de 2,35 ori, ceea ce arată faptul că practic ani de zile eficienţa energetică în clădiri a fost abordată la întâmplare şi, ca atare, aceste consumuri ridicate practic dovedesc în momentul de faţă necesitatea guvernanţilor de a se orienta şi către acest sector", a afirmat Dumitru Chisăliţă. Cei interesaţi de "Casa eficientă energetic" trebuie să depună online pe site-ul Administraţiei Fondului pentru Mediu cererea pentru înscrierea în program, însoţită de un certificat de performanţă energetică iniţial şi de un audit energetic al casei unde vor să facă lucrarea. Imediat după acceptarea cererii, proprietarii vor primi un număr unic de înregistrare şi au la dispoziţie 15 zile pentru a depune dosarul investiţiei. După aprobarea dosarului, lucrările pot începe şi se pot derula într-o perioadă de maximum un an şi jumătate, iar, la final, Administraţia Fondului pentru Mediu decontează 60% din investiţie, după un nou audit energetic al casei, dacă eficienţa energetică a crescut cu cel puţin o clasă energetică