Fostul stelist Marcel Puşcaş crede că ex-portarul este „o gâză” dintr-un sistem din care „s-au furat milioane de euro şi de dolari”.
Marcel Puşcaş, unul dintre cei mai vehemenţi contestatari ai celor care conduc fotbalul românesc, nu-l cruţă nici pe Florin Prunea, suspendat vineri de Comitetul de Urgenţă din funcţia de director al Departamentului de relaţii internaţionale din cadrul FRF.
Într-un interviu acordat EVZ, Puşcaş a pus tunurile pe fostul său prieten (cei doi au fost odinioară în aceeaşi tabără, pe când îl criticau la unison pe Mircea Sandu), ajuns într-o situaţielimită: Prunea a fost trimis în judecată pentru trafic de influenţă în formă continuată. În timp ce „familia fotbalului”, în frunte cu componenţii „Generaţiei de Aur”, a făcut zid în jurul „eroului de la Cardiff”, fostul jucător şi conducător al Stelei nu se teme să spună lucrurilor pe nume. Puşcaş a vorbit deschis şi despre „dosariada” care a cuprins în ultima perioadă fotbalul românesc.
Fostul preşedinte al clubului Steaua crede că DNA trebuie să „sape” în continuare în interiorul FRF, deoarece Florin Prunea este doar o „gâză”, în comparaţie cu marii sforari de la „Casa Fotbalului”, în frunte cu Mircea Sandu.
INTERVIU „Fotbalul românesc colcăie de securişti”
EVZ: Domnule Puşcaş, cum co mentaţi decizia de vineri a Comitetului de Urgenţă al FRF de a-l suspenda din funcţie pe Prunea? Marcel Puşcaş: Cei din federaţie vor să pară curaţi, să evite orice suspiciune. Orice instituţie ar fi procedat la fel. Nu au nevoie în conducerea federaţiei de o persoană care are mai multă treabă prin instanţe.
Este Florin Prunea singurul personaj cu probleme cu legea şi de moralitate din acest sistem corupt? Prunea e doar o gâză. A căzut doar o muscă, pentru că, probabil, s-a crezut intangibil. Din acest sistem s-au furat milioane de euro şi de dolari. Sumele care se discută în cazul lui Prunea sunt ridicole în comparaţie cu ce s-a furat din FRF.
„Când te amesteci cu lăturile, te mănâncă porcii”
În urmă cu câţiva ani, Prunea poza în „apostolul dreptăţii” şi într-unul dintre oamenii care voiau să mute munţii din loc. Vă aşteptaţi să-l vedeţi în această postură? Când te amesteci cu lăturile, te mănâncă porcii. Ce s-a mai întâmplat cu sindicatele, cine mai luptă pentru drepturile fotbaliştilor? Cine îi mai apără pe Dayro Moreno, pe Cesinha, pe Spadacio, pe toţi fotbaliştii cu probleme?
Rechizitoriul din dosarul „Penescu” face referiri şi la „şpăgarul” K, şi la un anume M.S. Prunea a fost lăsat să-şi rupă gâtul pentru că mai avea accese revoluţionare în federaţie? Aş fi vrut să văd DNA-ul la fel de zelos şi cu alţi colegi de-ai lui Prunea. Depinde de dosarele pe care le are fiecare... N-a spus Sandu aşa: „Dacă s-au apucat să facă ceva de genul ăsta, măcar, dracu’, să fi fost deştepţi!”? Prunea trebuia să ia lecţii de la Mircea Sandu, să înveţe să se păzească. Sandu putea fi „profesorul” lupilor tineri. Nu ştiu cum dracu’, dar toţi ăştia care au salariu de 2.000-3.000 de euro pe lună au câte trei vile. Nici dacă munceau o viaţă întreagă şi nu mâncau, nu beau, nu creşteau copii, tot n-ar fi reuşit să strângă aşa averi. Care o fi reţeta? Să ne-o spună şi nouă!
„O să ne vânture toţi în cupele europene”
Fotbalul românesc e strivit din toate părţile de dosare, de brichete, de valize... ...De probleme cu licenţele, cu arbitrii, cu juniorii. Fotbalul românesc merge bine, „excelent”, dar vin cupele europene acum şi ne „vântură” toţi adversarii.
Au apărut şi dosarele de la Securitate. Angajamente semnau toţi cei care plecau în străinătate. Te chemau într-un birou şi te puneau să semnezi un angajament cu mai multe „clauze”, cum că nu ai de gând să pleci în străinătate, că nu vei avea relaţii cu străinii etc. Informatori erau la toate echipele. Dar acum nu se întâmplă la fel? Peste tot există turnători. Nu ştiu cum se face că imediat află patronul că nu ştiu cine a fost în bar, că a băut nu ştiu cât. Sunt mulţi care fac la fel şi azi, din prostie, din ură, din invidie.
„Aş vrea să văd dosarele conducătorilor”
Dar acum sunt alte timpuri. Diferenţa e că, pe vremuri, te puneau să scrii. Acelaşi lucru era şi atunci. Că doar nu vindeai secrete de stat. Turnau câte aparate video a luat un coleg, câte pachete cu cafea. Mulţi intrau cu ele în ţară. Depindea cine era de serviciu la vamă, dacă era stelist, dinamovist. Nu dosarele jucătorilor sunt importante. Aş vrea să văd dosarele conducătorilor. Nu puteau face parte din sistem dacă nu colaborau. Colcăie fotbalul românesc de securişti. Se ştie că Anghelache, care avea funcţie în FRF, a fost securist. Cine sunt prietenii lui din lumea fotbalului (n.r. - Mircea Lucescu şi Dinu Gheorghe, zis „Vamă”)?
Dar numai în fotbal s-a turnat? Nicidecum. Aş dori să se publice şi dosarele preşedinţilor de la alte federaţii sau ale altor sportivi. Aş vrea să văd dosare de la tenis. Să vedem de ce un personaj avea închiriat apartament la Munchen, într-o vreme în care orice sportiv care pleca afară avea diurnă trei dolari. Amintiri cu Marcel Răducanu
Erau şi securişti „clasici”, recunoscuţi de grup ca atare? Da. Erau unii care aveau grijă de noi ca de oi. Probabil că erau şi între jucători. Dar erau la secret. Un secret presupune să fie o informaţie cunoscută de maximum doi oameni. Dacă ştiau toţi 29, ce secret mai era, ce mai urmăreau? Ţin minte că eram, la un moment dat, în cantonament, cu Steaua, în Olanda şi a venit Marcel Răducanu. Nimeni nu s-a dat jos din autocar să discute cu el. A vorbit doar cu Ion Alecsandrescu şi cu Emeric Ienei. În lot mai erau mulţi dintre cei care au jucat cu Marcel - Iordache, Sameş, Florin Marin, Tudorel Stoica, Adrian Ionescu -, dar nimeni n-a vrut să intre în vorbă cu el. Tuturor le era frică să nu fie văzuţi în compania lui.
REPLICI TĂIOASE
„Nu zicea el că dau cu subsemnatul?”
Marcel Puşcaş şi Florin Prunea au fost, în urmă cu câţiva ani, de aceeaşi parte a baricadei. Ambii vorbeau despre corectitudine şi moralitate, criticând starea de lucruri de la FRF. Prietenia lor s-a rupt când Prunea şi Lupescu au părăsit rândurile „re v oluţionarilor” ca să devină subalterni ai lui Mircea Sandu. Puşcaş n-a avut nicio reţinere în a-i acuza că au acceptat să lucreze în „sistemul ticăloşit”, pe care l-au criticat la unison o perioadă. „Am sperat că-l vor trage înainte pe Mircea Sandu, dar văd că e invers. Văd că ei continuă pe linia «Naşului»”, i-a acuzat Puşcaş pe cei doi foşti internaţionali.
Ruptura definitivă dintre fostul pre şedinte al Stelei şi „lupii tineri” de la „Casa Fotbalului” s-a petrecut în 2006, când a fost retrogradată Sportul pentru a le face loc în prima divizie celor de la Pandurii. Prunea a reacţionat dur: „Cine e Puşcaş să dea verdicte? E realizator de televiziune şi ar trebui să fie echidistant. Dar el e pă timaş, are alt interes. Să spună de ce dă cu subsemnatul la poliţie pentru transferurile lui Prodan, Adi Ilie şi Gâlcă”.
„Parcă îmi zicea mie că dau cu subsemnatul, dar a ajuns el să facă aşa ceva”, constată Puşcaş. De altfel, Prunea a mai zis că nu vrea să vorbească despre „persoane cercetate penal” - aluzie la cazurile Gică Popescu şi Gigi Becali -, dar el a ajuns în aceeaşi situaţie.
REPLICĂ
Florin Prunea: „Îi doresc sănătate”
Fostul internaţional Florin Prunea are un discurs radical schimbat faţă de anii trecuţi, când era în „opoziţie” faţă de şefii federaţiei. Altădată un revoluţionar prin definiţie, acuzând în stânga şi-n dreapta, portarul „Generaţiei de Aur” şi-a îndulcit tonul. El s-a transformat în mieluşel din momentul în care a ajuns la „Casa Fotbalului”, făcând echipă cu Mircea Sandu, identificat în trecut de cuplul Lupescu - Prunea drept „cancerul” fotbalului românesc. Ieri, după ce a ascultat răbdător, la telefon, reproşurile pe care i le-a făcut Marcel Puşcaş - care, printre altele, l-a numit „gâză” şi „muscă” -, „eroul de la Cardiff” a găsit de cuviinţă să facă doar un scurt comentariu: „Îi doresc sănătate şi să-şi îndeplinească toate dorinţele”. (Daniel Conţescu)