Purtătorul de cuvânt al BOR îl critică pe Mitropolitul Olteniei. „Blestemul nu face parte din strategia duhovnicească”

Purtătorul de cuvânt al BOR îl critică pe Mitropolitul Olteniei. „Blestemul nu face parte din strategia duhovnicească” Vasile Bănescu, dat în judecată de ÎPS Teodosie. Sursa foto: Arhiva EVZ

Purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, Vasile Bănescu, a spus că blestemul nu este o strategie duhovnicească pe care un preot sau un mitropolit poate să o folosească. Mitropolitul Irineu din Oltenia a decis să respecte un blestem și le-a interzis preoților din Frăsinei să slujească într-o anumită biserică.

„Blestemul nu face parte din strategia duhovnicească a Bisericii lui Hristos. Rarisimele antecedente justificate prin subtile rațiuni conjuncturale în alte epoci nu justifică în niciun fel resuscitarea lui”, a spus Vasile Bănescu. Purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române a spus că blestemul nu mai este folositor de foarte mult timp în practică duhovnicească.

„Invocarea unei potențiale nenorociri asupra cuiva care nu mai înțelege nici vag sensul noțiunii de «ascultare» nu este chiar cea mai convingătoare invitație de a veni sau de a rămâne în Biserică”, a adăugat Bănescu. Purtătorul de cuvânt al BOR a subliniat că biserica trebuie să fie un spațiu în care să fie dominantă ordinea. De asemenea, această instituție trebuie să fie patronată de smerenie.

Ce a transmis Mitropolia Olteniei

Mitropolia Olteniei a transmis că Părintele Irineu a mers la Mănăstirea din Frăsinei pentru a stabili mai multe aspecte în legătură cu vechile obiceiuri de a trăi în acest lăcaș fixate de Sfântul Ierarh Calinic. Ulterior, Mitropolitul Olteniei a întocmit un Document unitar care avea drept scop „să întărească rânduiala de vieţuire a monahilor de aici”. Sfântul Ierarh Calinic a stabilit ca monarhii care stăteau în Mănăstirea din Frăsinei să nu plece din lăcaș fără binecuvântare.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Pentru a îndepărta orice fel de pericol de cădere în neorânduială s-a reafirmat faptul că, întrucât «piatra de legământ cu blestem» a Sfântului Ierarh Calinic a fost înlăturată «în condiţii de constrângere comunist-atee», «blestemul» (legământul) a rămas neschimbat. În acest sens, s-a hotărât ca părinţii şi fraţii din Mănăstire să nu coboare şi să nu participe la slujbe în biserica de jos, care a fost ridicată fără binecuvântarea stareţului Sfintei Mănăstiri Frăsinei din acea vreme”, se arată în comunicatul Mitropoliei Olteniei.

În același comunicat se mai precizează că acel act care le-a interzis preoților și călugărilor să meargă în biserica care se afla la câțiva kilometri de mănăstire a fost realizat de Consiliul Duhovnicesc al Sfintei Mănăstiri Frăsinei. Documentul a fost scris „sub îndrumarea şi povaţa duhovnicească a IPS Părinte Mitropolit Irineu”. Mitropolia Oltenei a susținut că actul Părintelui Irineu reprezintă o „reafirmare şi o întărire a legământului sfânt monahicesc şi a datoriilor călugăreşti de vieţuire”, se mai precizează în comunicat.