"Comuniştilor!" - ţipete şi scandal la şedinţa festivă a Consiliului Local Timişoara dedicată Revoluţiei
- Georgeta Petrovici
- 16 decembrie 2011, 19:38
Revoluţionarii timişoreni şi-au ridicat poalele-n cap, vineri dimineaţa, când ar fi trebuit să asiste, solemn, la un prim moment festiv dedicat aniversării a 22 de ani de la Revoluţia din Decembrie 1989. Ei au început în schimb să urle unii la alţii, să se înjure. S-au bălăcărit şi s-au acuzat de toate cele mai abitir ca altă dată. Exasperat, primarul Gheorghe Ciuhandu a părăsit în trombă încăperea. I s-au alăturat şi viceprimarii şi o parte din consilierii locali, prezenţi la eveniment.
Tot circul a început în momentul în care revoluţionarilor aflaţi de o lună în greva foamei li s-au acordat nişte plachete aniversare. Parcă ar fi fost posedaţi, liderii revoluţiei din Timişoara au început să vocifereze în momentul în care preşedintele Asociaţiei Luptătorilor din Timisoara Arestaţi în Revoluţie - A.L.T.A.R. 1989, Virgil Hosu, a început să împartă obiectele. "Ce să spun, că mănâncă placheta şi din diplomă îşi face salată de tăiţei", a strigat o femeie din sală. Imediat a fost atacată de un cor de voci: "Comuniştilor!", "Ne-am săturat de pupincurişti!". Apoi revoluţionarii s-au certat pe diferite subiecte: care dată din istoricul Revoluţiei din 1989 ar trebui considerată "cea mai importantă" şi marcată ca atare; care dintre ei sunt mai revoluţionari decât alţii, "pe merite" şi, în consecinţă, cine ar fi mai calificat să conducă şedinţa haotică de vineri dimineaţa. Lucrurile au scăpat efectiv de sub control, oamenei s-au acuzat că aparţin de un partid sau altul, şi nu puţin a lipsit ca îmbrâncelile vagi să nu degenereze. A fost momentul în care, evervat de tot circul, primarul Gheorghe Ciuhandu s-a ridicat din prezidiu şi a părăsit sala.
Şedinţa de consiliu a început cu discursul lui Ciuhandu. Acesta a atacat mai întâi iniţiativa parlamentarilor ieşeni de a declara oraşul lor iniţiator al Revoluţiei. "Se inventează o nouă istorie a Revoluţiei, cum că la Iaşi s-ar fi născut nu ştiu ce nucleu şi ăştia ar fi demonstrat. Eu am respect pentru Iaşi, pentru Moldova, dar mi se pare de-a dreptul penibil să schimbi istoria aşa cum a fost ea şi aşa cum am trăit-o cu toţii", a comentat Ciuhandu. Discursul edilului a fost ascultat cu respect, ţinând cont că acesta a fost arestat în timpul manifestaţiilor din 16 decembrie 1989. Ciuhandu a lansat un apel la unitate în jurul idealurilor care i-au unit atunci: libertate şi democraţie, un trai mai bun. "Idealurile noastre de atunci nu s-au realizat în totalitate, ci doar în parte. Majoritatea au rămas dorinţe şi neîmpliniri. Nu vrem să facem procese de intenţie cuiva, trebuie să ne gândim la ceea ce ne-a unit atunci, astfel ca sângele vărsat atunci, pe străzile din Timişoara pentru democraţie, să nu fie în zadar. Să încercăm să îndreptăm pe cale democratică ceea ce atunci nu s-a realizat. Dorinţa mea este ca astăzi să trecem peste partizanatele politice, pentru că în decembrie '89 toţi eram uniţi în jurul unor idealuri - libertate şi democraţie - şi să vedem ce putem face acum pentru împlinirea lor", a spus Ciuhandu. Revoluţionarii au bătut din palme, au scandat "Timişoara!", "Primarul e cu noi!", "Păcat, păcat de sângele vărsat!". Apoi a urmat momentul plachetelor cu scandalul afarent. Ajungându-se la concluzia că "nu există voinţă politică" pentru a li se asigura în continuare alocaţiile de revoluţionari, s-a scandat "Jos Puterea!". După mai bine de o oră de certuri, revoluţionarii au început pur şi simplu să plece. "Vă daţi că sunteţi mari revoluţionari, dar v-aţi certat pe căcaturi şi pe partide", a spus unul dintre ei.