Puneti mana pe lopeti!

Puneti mana pe lopeti!

Bucurestenii au inceput operatiunea „Deszapezirea trotuarelor”, insa nu toti s-au aratat dispusi sa curete omatul de pe trotuar, desi legea ii obliga.

Doar o parte dintre bucuresteni s-au mobilizat sa iasa de sub nameti, desi o hotarare a Consiliului General al Municipiului Bucuresti ii obliga sa curete zapada stransa pe trotuarul din fata imobilului in care locuiesc. Ieri, inca mai erau strazi unde trotuarele ramasesera, pe alocuri, acoperite de troiene.

La o pauza, printre lopeti, cei mai harnici spuneau ca nu-si pot obliga vecinii sa-si faca datoria, dar nici nu este normal sa astepti ca primaria sa-ti curete zapada de sub nas. In timp ce unii mai lenesi lasau mormanele de zapada sa se intareasca pe trotuar, trecatorii isi faceau loc printre masini, in mijloc de strada. Nici macar centrul orasului nu a scapat de nametii din mijlocul trotuarului: in zona intersectiei dintre Calea Victoriei si Bulevardul Regina Elisabeta, pietonii faceau sir indian pe o potecuta prin omat.  

Pe jumatate curatat

In spatele unor blocuri din zona Pietei Romane, Radu, Mihai si Benone dau la lopata din greu ca sa elibereze o alee. Nu locuiesc aici, ci sunt angajati permanent de locatarii din cele noua imobile, care se „servesc” de aleea cu pricina. „Si azi si ieri am tot carat zapada. Dar degeaba am dat, ca se pune la loc”, spune Benone. „Dar nu-i bai”, zice barbatul. „Treaba merge pana la urma”, spune Radu si continua sa sape prin „transee”.

Pe strada Ion Luca Caragiale, un sofer face ultimele retusuri dupa ce si-a deszapezit masina. Oamenii au dat pe unde au putut cu lopetile, dar au asteptat sa vina si primaria ca sa ridice zapada.

„Pe trotuar au mai iesit vecinii sa faca, dar pe strada nu inteleg de ce nu vine primaria cu plugul?”, zice barbatul. Alaturi, o casa imensa sta cu trotuarul necuratat, de si-au facut oamenii poteca in mijlocul strazii sa poate trece. „Ei, aici cred ca stau niste diplomati, ceva”, spune soferul. „Doar nu i-ati vazut pe astia sa puna mana pe lopata!”, da omul explicatia comoditatii locatarilor din casa cu pricina.

Pe strada Aron Florian, domnul Jerca si cativa vecini au tot dat zapada din fata casei, dar niciun plug de la primarie nu a trecut pe acolo, comenteaza barbatul. Dar totusi adauga: „Nu e normal sa astepti sa vina primaria sa-ti ia zapada de pe trotuar”.

Amenzi pentru zapada

Potrivit Hotararii nr. 147 din 2005 a Consiliului General al Municipiului Bucuresti, persoanele fizice si juridice care nu si-au curatat zapada de pe trotuarele din fata locuintelor vor fi penalizate. Amenzile sunt cuprinse intre 50 si 100 de lei. Numai in sectorul 2, pornisera ieri-dimineata 50 de echipe de control ale primariei intr-o actiune de a depista unde au fost inregistrate astfel de nereguli.

„Asta s-a mai facut si in trecut, nu numai acum. Mi-aduc aminte ca in 2003 s-au dat amenzi pentru toate magazinele de pe una dintre arterele Bucurestiului din aceasta pricina”, a spus in legatura cu subiectul viceprimarul Capitalei, Razvan Murgeanu. Primarul general, Adriean Videanu, a recunoscut si el ca aceasta atitudine este o problema. „Unii bucuresteni se asteapta ca primarul general sa vina sa le ia zapada din fata casei. Dar daca nu-si curata singuri, vor fi amendati”, a precizat primarul general.

DRUMUL OMATULUI

Se vor crea depozite pentru zapada de pe strazi

Zapada stransa de pe marile artere ale Capitalei va fi transportata si depozitata in locuri periferice, pentru a facilita traficul in oras, anunta autoritatile. Potrivit Mediafax, primarul sectorului 1, Andrei Chiliman, a precizat ca zapada va fi incarcata si depozitata in trei locuri de la periferia sectorului, pe doua terenuri virane din zona Chitila si pe un teren din zona Giulesti-Sarbi.

Aici se trecuse ieri la curatarea strazilor secundare, iar in paralel se curatau trotuarele. Nametii din sectorul 2 vor fi transportati in zona Gherghitei, din cartierul Colentina.

Groapa de gunoi a Operei devine munte de omat

Edilul sectorului 3, Liviu Negoita, a decis ca zapada din intersectii sa fie depozitata pe un teren de aproximativ patru hectare din zona Pantelimon, aflat in proprietatea operatorului de salubrizare - platou cunoscut ca fosta groapa de gunoi a Operei de pe Bulevardul Octavian Goga.

In acest sector erau functionale 65 de bulevarde si artere principale, plus aproximativ 500 de strazi secundare. Potrivit autoritatilor sectorului 4, mormanele de zapada din intersectiile din sector vor fi depozitate pe terenurile din jurul Intreprinderii Masini Grele Bucuresti (IMGB). Pana ieri dupa-amiaza, toate bulevardele si arterele principale fusesera curatate si incepuse deszapezirea strazilor secundare.

10.000 de metri patrati pentru nametii din sectorul 5

Depozitele de zapada din sectorul 5 vor fi facute pe doua terenuri virane apartinand primariei, aflate pe Soseaua Alexandriei si pe strada Tudor Vladimirescu. Acestea au o suprafata de peste 10.000 de metri patrati.

Potrivit directorului Administratiei Domeniului Public din sectorul 5, Octavian Mirea, toate bulevardele principale au fost curatate, iar ieri-dimineata incepuse actiunea de curatare a strazilor centrale.

Ne puteți urmări și pe Google News