Pumn în gură pentru mass-media. Un important jurnalist a fost arestat, motivul rămâne necunoscut

Pumn în gură pentru mass-media. Un important jurnalist a fost arestat, motivul rămâne necunoscutsursa: aohr.org.uk

Al Musalmi Al Kabbashi, un om-cheie la televiziunea qatareză Al Jazeera a fost arestat în Sudan din motive care deocamdată nu sunt cunoscute publicului.

Forţele de securitate l-au arestat, duminică, la Khartoum (Sudan) pe Al Musalmi Al Kabbashi, şeful redacţiei canalului de televiziune qatarez Al Jazeera. Se pune astfel presiune pe mass-media după moartea a şase manifestanţi într-una dintre cele mai sângeroase zile după lovitura militară.

A fost arestat șeful redacției canalului Al Jazeera

După arestarea a sute de activişti, opozanţi şi manifestanţi ostili loviturii de stat ce a avut loc la data de 25 octombrie și a fost coordonată de de generalul Abdel Fattah al-Burhan, autorităţile au percheziţionat casa şefului biroului Al Jazeera, Al Musalmi Al Kabbashi, un sudanez, şi l-au arestat, potrivit canalului de televiziune prin satelit.

Sudanul a intrat într-o perioadă de turbulenţe la 25 octombrie când generalul al-Burhan, şeful armatei şi autorul loviturii de stat, a arestat majoritatea civililor cu care împărţea puterea, a dizolvat instituţiile ţării, printre care cea mai importantă - Consiliul Suveranităţii -, şi a decretat stare de urgenţă.

De atunci, Al Jazeera a acoperit şi a transmis în direct manifestaţiile ostile puciului şi, în urmă cu mai puţin de o săptămână, i-a luat un interviu generalului al-Burhan, care a acordat doar două interviuri de la lovitura sa de stat.

Nu se cunosc deocamdată cauzele care au dus la reținerea jurnalistului

Duminică, postul a spus că autorităţile sudaneze poartă răspunderea pentru siguranţa tuturor angajaţilor săi. Jurnaliștii au mai adaugată că vor continua să acopere problemele mondiale cu profesionalism.

Înainte de arestarea lui Al Kabbashi, a cărei cauze rămân necunoscute, mulți jurnalişti din presa oficială au fost înlocuiţi, în urma puciului, şi li s-a interzis să mai revină la posturile lor, conform Agerpres.

Sâmbătă, partizanii puterii civile au reuşit să adune zeci de mii de mii de persoane în toată ţara împotriva loviturii de stat, în pofida unei desfăşurări militare impresionante şi a întreruperii persistente a internetului.

Peste 50 de persoane au fost arestate sâmbătă. Judecătorii au ordonat eliberarea lor, dar poliţia i-a dus într-un loc necunoscut”, a declarat avocatul Enaam Attik.

Conform ultimului bilanţ al sindicatului medicilor prodemocraţie, şase manifestanţi au fost ucişi în protestele de la Khartoum, printre care doi tineri de 15 şi 18 ani.