PULSUL PLANETEI. Cum se scrie istoria: Separatiștii ruși au vândut două tancuri la ucraineni și au pierdut asaltul de la Mariinka
- Iulian Chifu
- 8 iunie 2015, 00:00
Miercuri de la primele ore, mai exact la 4 dimineața, o operațiune ofensivă de amploare a fost declanșată la Vest de Donetsk.
Între 500 şi 1.000 de luptători au atacat cu tancuri şi blindate Mariinka. Încercarea rebelilor din prim plan și a forțelor ruse ce conduceau atacul de a provoca o escaladare a conflictului a coincis cu ameninţarea Moscovei de a autoriza din nou intrarea trupelor ruse în Ucraina, adică de a legitima acțiunile care au deja loc de mai bine de un an. Practic, se schimbau pe teren aspectele generale și se forța recursul la noi negocieri, Minsk 3, cu condiții și mai dure pentru Kiev, dacă o asemenea operațiune ar fi reușit.
Tentativa luării cu asalt a localității Mariinka, de către forțele separatiste din așa numita republică populară Donetsk, s-a soldat cu moartea a câtorva zeci de insurgenți, un tanc T-72 distrus și două „cedate” forțelor guvernamentale ucrainene. Merită, aici, subliniat faptul că istoria s-a scris atunci când separatiștii și manevranții ruși ai celor două tancuri au ales libertatea și câte un million de dolari pentru a renunța la ofensivă.
Trădarea și predarea materialului militar adus de către Armata rusă peste frontiera cu regiunea separatistă, scoasă de sub controlul autorităților ucrainene, a fost crucială în încheierea asaltului și, ulterior, în măturarea rezistenței din regiunea respectivă. Afacerea celor două tancuri vândute la ucraineni și cumpărate cu banii oligarhului Kolomoiski a făcut epocă și merită să fie o piatră de temelie a descrierii viitoare a războiului ruso-ucrainean din Donbas, pentru a sublinia impactul direct al resurselor financiare într-un asemenea război pentru apărarea teritoriului.
Despre cele două tancuri vândute de soldații ruși ucrainenilor, a scris pe pagina sa de facebook consultantul în Rada Supremă de la Kiev, Mihail Pritula. Pritula susține că soldații ucraineni le-au propus insurgenților să depună armele și să le vândă tancuri, sisteme reactive de artilerie, TABuri și altă tehnică militară. Potrivit sursei citate, nu se cunoaște cu siguranță cine finanțează aceste achiziții însă, potrivit unor zvonuri, plata are loc cu participarea oligarhului ucrainean Igor Kolomoiski, fost șef al administrației din regiunea Dnepropetrovsk. Oligarhul cu un rol major în apărarea pe linia de demarcație prezentă.
În același timp, Pritula afirmă că tehnica militară, predată de către militarii ruși, este plătită din bugetul ucrainean. „Două echipaje de tanc, au început o viață nouă. Comandanții echipajelor, așa numiți Kriuk și Taran, au luat o decizie corectă și au predat Forțelor Armate ale Ucrainei, două tancuri T-72 complet echipate. Acum pe ei îi așteaptă plajele cu apă azurie, plata creditelor și case noi, undeva în partea civilizată a lumii”, scrie Pritula pe pagina sa de Facebook. Pentru fiecare tanc, militarii ruși au primit câte 1 milion de dolari și li s-a oferit dreptul de reședință permanentă în Ucraina. Dacă aceștia se vor înrola ca voluntari în rândurile Forțelor Armate și vor demonstra devotament, în perspectivă pot spera și la obținerea cetățeniei ucrainene.
Informația despre cele două tancuri predate ucrainenilor este confirmată și din sursele de informare ale separatiștilor. Potrivit liderului separatist Vrangler, ambele tancuri se deplasau la o distanță mică unul față de altul. După ce un tanc rus T-72 a fost distrus de ucraineni, echipajele altor două tancuri s-au predat cu tot cu tehnica. „Sperăm că ucrainenii îi vor împușca, dacă nu, îi vom găsi și îi vom împușca noi”.
Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a anunțat vineri că forţele ucrainene au eliberat complet localitatea Mariinka, regiunea Doneţk, unde separatiştii proruşi au lansat ofensiva pe scară largă. „La 4 iunie, a fost desfăşurată o operaţiune de curăţare. Ca urmare, pot să raportez acum că satul Mariinka a fost eliberat complet de diversionişti. Au fost reţinute 12 persoane, între care un rus”, a declarat Poroşenko.
Opiniile exprimate în paginile ziarului aparțin autorilor.