REGIM DE CULTURIST: Puii care cresc în greutate de 60 de ori într-o lună

REGIM DE CULTURIST: Puii care cresc în greutate de 60 de ori într-o lună

Păsările cresc rapid pentru că mănâncă permanent furaje cu minerale. Dorm doar o oră pe zi. Teoretic, hormonii sunt interzişi, iar antibioticele nu pot fi date înainte de sacrificare.

Scadalul din Germania, unde s-a demonstrat că majoritatea puilor crescuţi industrial sunt îndopaţi cu antibiotice, readuce în discuţie modul în care sunt crescuţi aceştia. În prezent, puii de carne cresc în greutate de două ori mai repede decât acum 20 de ani, ajungând să cântărească 1,5- 2 kg în 42 de zile în loc de 80. Sunt păsările cu cea mai rapidă rată de creştere de pe planetă. Îşi măresc greutatea de 60 de ori într-o lună, pentru că ciugulesc permanent şi dorm doar o oră pe noapte.

Un fermier descrie pas cu pas procesul creşterii uriaşilor înaripaţi, iar nutriţioniştii analizează cât este de sănătoasă carnea puilor crescuţi pe repede înainte.

Puiul face "muşchi" cu furaje proteice

Puii cântăresc iniţial 30-50 de grame. În două-trei săptămâni ajung la 1 kg. În următoarele trei săptămâni îşi dublează greutatea şi sunt gata de tăiere. Sunt sacrificaţi, în general, după şase săptămâni, însă puii pentru rotisor sunt tăiaţi şi mai devreme, la 29-30 de zile. În fermele româneşti, păsările sunt ţinute în baterii, la temperaturi de 20-34 de grade Celsius, iluminate artificial.

Există mai multe rase de pui "gigant": pentru pulpe şi pentru piept. Nu sunt hrăniţi cu grăunţe simple ca cei de curte, ci cu furaje combinate, pe bază de cereale, proteine de soia (fulfat de soia), seminţe de floarea-soarelui, îmbo găţite cu minerale (calciu, fosfor, magneziu) şi vitamine.

Administrarea hormonilor de creştere este interzisă, iar antibioticele se administrează doar în perioade de stres (în timp ce sunt transportaţi de la incubator în hale) sau în cazul unor boli.

"Acest lucru nu ne pune în pericol sănătatea, întrucât fermierii nu au voie să sacrifice puii mai devreme de 5-7 zile de la administrarea antibioticelor, timp în care se elimină din organismul păsărilor", ne-a declarat un fermier.

"La două ore deja li se goleşte stomacul"

Ca să ajungă la o asemenea greutate într-un timp atât de scurt, puii sunt hrăniţi după un protocol strict. Ca "să plece frumos", în primele 21 de zile, sunt "îndopaţi" cu furaje cu un conţinut bogat în proteine-24% concentraţie (în special din soia), iar în următoarele săptămâni, sunt hrăniţi cu furaj cu un conţinut energetic ridicat (în special porumb). Cu 4-5 zile înainte de sacrificare, sunt hrăniţi cu furaj de finisare, mai scăzut în proteine.

Încăperea în care sunt ţinuţi este mai tot timpul iluminată, ca să nu-i fure somnul şi să sară vreo masă. "Dorm doar o oră pe noapte. Dacă nu mănâncă mereu, încep să consume rezervele de energie şi dau jos muşchii rapid. Au o poftă de mâncare incredibilă şi o digestie atât de rapidă încât în două-trei ore li se goleşte stomacul. Şi puii de curte ar începe să pună carne pe ei dacă ar fi băgaţi la un regim de îngrăşare intensivă", mai spune fermierul.

Puii de carne nu sunt neapărat forţaţi să crească în timp record, precizează şi producătorii. Aceasta este o caracteristică a rasei. "Aşa sunt croiţi genetic. Puii crescuţi pentru carne asta fac toată ziua: mănâncă. În SUA s-au utilizat şi cred că încă se mai utilizează antibiotice ca să accelereze creşterea, dar, în ţara noastră, legea interzice administrarea lor în alt scop decât în tratarea unor boli. Ele se elimină din organism într-un anumit număr de zile, iar legea interzice sacrificarea înainte de acest termen", ne-a declarat Cristian Călin, PR ManagerAgricola.

"Dacă ar fi dopaţi cu minerale, ar muri"

Medicii nutriţionişti ne liniştesc şi spun că amestecurile cu care sunt hrăniţi puii gigant sunt naturale şi perfect sănătoase. Nu sunt dopaţi cu vitamine şi minerale.

"Furajele acestea conţin amestecuri perfecţionate, care nu sunt toxice pentru organism: cereale, soia, minerale, pe care le iau şi oamenii. Acum ceva timp li se dădea şi făină de peşte, dar ea a fost interzisă. Puii nu sunt în niciun caz dopaţi cu vitamine şi minerale, aşa cum ne imaginăm, pentru că ar muri. În rest, medicamente se dau doar pe baza reţetei veterinarului, iar hormoni de creştere nu se pun", spune medicul nutriţionist Corina Zugravu.

Puii crescuţi la grămadă, siguri pentru consum

Nici condiţiile în care sunt ţinuţi puii nu afectează sănătatea consumatorilor. "S-a tot vorbit de faptul că puii care stau la grămadă, în condiţii improprii, secretă hormoni de stres, care poluează carnea, dar acest lucru nu a fost dovedit. Eventualii hormoni de stres sunt metabolizaţi foarte repede. Cum vin, aşa se duc. Plus că, dacă ar fi atât de stresaţi, n-ar creşte atât de bine. În cazul găinilor pentru ouă ar putea fi o problemă, pentru că sunt ţinute în aceste condiţii mai mult timp. Dar puii de carne sunt tăiaţi imediat", este concluzia nutriţionistului Corina Zugravu.

Nici faptul că stau în propriile excremente până la sacrificare nu afectează siguranţa cărnii. "Se întâmplă să le fie afectată pielea de bacterii şi fungi, dar, în marile ferme, există medici veterinari autorizaţi care tratează problema", conchide medicul.

"Puii de carne ciugulesc permanent şi dorm o oră pe zi. Au o poftă de mâncare incredibilă. În două-trei ore li se goleşte stomacul." E.L., fermier

SCANDAL

Puii germani, plini de antibiotice

Un studiu realizat în Germania, de experţi în Protecţia Consumatorilor, a scos la iveală faptul că aproape toată carnea de pui produsă în această ţară (96%) conţine antibiotice. În goana după profit, producătorii le injectează păsărilor antibiotice ca să prevină îmbolnăvirea şi să accelereze creşterea. Antibioticele date puilor afectează sănătatea oamenilor, care dezvoltă rezistenţă la aceste medicamente şi nu mai răspund la tratamente când se îmbolnăvesc. România importă din Germania mai bine de 11.000 de tone de carne de pui anual.

Producătorii români, în schimb, spun că la noi nu se face abuz de medicamente "Producătorii interni sunt controlaţi la sânge de când are puiul o zi şi până când carnea intră pe piaţă. Controalele sunt mai puţin severe la carnea de import", a spus pentru EVZ Ilie Van, şeful Uniunii Crescătorilor de Păsări din România. <iframe width="633" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/mhLhfc9usJI" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Ne puteți urmări și pe Google News