Publicul nu știe să deosebească informarea de dezinformare
- Cora Muntean
- 15 iunie 2018, 11:52
La conferința „Știrile false, sunt ele o amenințare la securitatea națională?”, care are loc astăzi, s-a arătat că, potrivit unui studiu, românii sunt cei mai creduli europeni.
În studiu a fost chestionat un eșantion important de europeni în legătură cu capacitatea de a identifica o dezinformare bazată pe știre falsă. 71 la sută dintre europeni au răspuns pozitiv; românii au și mai mare încredere în ei, 78 au răspuns că pot face asta. De fapt, studiul a relevat că situația stă exact invers deoarece subiecților li s-au dat știri false, pe care ei le-au catalogat ca fiind adevărate.
Europarlamentarul Ramona Mănescu, gazda evenimentului, a vorbit despre metodele de contracarare a fenomenului dezinformării. Doar că, spre deosebire de Rusia, de exemplu, logistica Uniunii Europene nu poate face față, chiar dacă dezinformarea este considerată o amenințare de securitate. Fabrica de troli din Sankt Petersburg are zeci de mii de angajați, este o industrie, în timp ce un organism european care contracarează fenomenul are 14 angajați.
UE a luat recent în considerare și necesitatea introducerii educației media în școli. În Italia funcționează a program național în 8000 de licee.
Un semnal de alarmă este și faptul că în Franța cel mai popular site de știri, care are reputația de răspândire a știrilor false, are o audiență cât au 5 site-uri considerate rezonabile, adică 11 milioane de oameni care accesează acel site.