Editura Evenimentul si Capital

Psihiatrul care-și turna pacienții la Securitate și care-l considera pe Goma un pericol

14-08/24-aurel-papari-univ-andrei-saguna-constanta-465x390
Autor: | | 16 Comentarii | 9468 Vizualizari

Rectorul Universității Andrei Șaguna din Constanța, Aurel Papari, este acuzat de CNSAS că ar fi dat note informative și despre colegi, dar și despre o preoteasă. Nume de cod: „Dr. Popescu”.

În tinerețe, pe când lucra ca medic psihiatru, Aurel Papari și-ar fi turnat la Securitate colegii, dar și pacienții din ospiciu. Rectorul Universității Șaguna din Constanța este și revoluționar, el fiind verificat de Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) în această calitate. Potrivit CNSAS, el fost recrutat pentru încadrarea informativă a secției psihiatrie și a unor cadre medicale din spital. Pe 7 iulie 1978, Papari ar fi semnat un angajament de colaborare sub pseudonimul „Dr. Petrescu”. Ofițerul care-l avea în grijă consemna în dosarul sursei că Papari a dat informații despre pacienți bolnavi psihic care erau deja urmăriți de securiști.

Pacientul ginecolog

Astfel, pe 28 ianuarie 1983, într- o notă informativă, Aurel Papari transmitea Securității date despre un pacient de-al său, fost medic pensionar, internat la psihiatrie. „Zibileanu Mândică este un «pensionar» al secției psihiatrice Constanța, fiind internat de mai mulți ani, 5 - 6, fiind total dependent de spital. Are groază de faptul că ar putea părăsi spitalul. A lucrat ca medic ginecolog. Suferă de o depresie gravă, cu stări de tristețe accentuată, frică de lume, idei de inutilitate. Au fost primite reclamații de la bolnavi că aparatullui de radio merge toată noaptea”, se arată în nota scrisă de Papari. Pe marginea acesteia, ofițerul de Securitate a menționat: „Materialul a fost solicitat sursei pentru a verifica comportamentul lui Z.M., despre care se dețin informații că audiază Europa Liberă”.

Viitorul rector ar fi dat informații despre colegii medici care criticau regimul și care doreau să plece din țară. Pe 2 septembrie 1980, într-o declarație predată locotenentului colonel Gheorghe Bălan de la IJ Constanța, Serviciul I/2, se arată: „Referitor la dr. Hagiu Octavian, medic fiziolog, se poate spune că este inteligent și are o bună cultură generală. Având însă o înclinație deosebită pentru consumul de băuturi alcoolice în exces (zile întregi uneori) neglijează studiul de specialitate și se pune în situații ce-i periclitează poziția. Uneori se prezintă la serviciu cu urme de lovituri pe față”. El mai consemnează că Hagiu elogiază sistemul capitalist. Consecința directă a acestor delațiuni a fost aceea că a primit aviz negativ pentru o călătorie în SUA.

Vina de a fi de acord cu Goma

Una dintre primele note informative date de Papari se referă la Kirkor Sarchis, asistent în cadrul Secției de psihiatrie, aceasta fiind transmisă pe 21 august 1978. Despre acesta, ofițerul de Securitate nota: „Cel semnalat se află în atenție, are rude în SUA și elogiază persoana lui Paul Goma”.

Pe 12 iunie 1984, Papari semna o altă notă despre familia preotului Picu din comuna Băneasa, județul Constanța. Astfel, preoteasa era descrisă ca fiind „mândră, se autoadmiră, se vrea altfel decât ceilalți”, iar familia ei dorea să plece din țară. Despre un alt coleg medic, Emil Popescu, Papari a declarat că „expune păreri ostile față de evrei. Simpatic, plăcut, are succes la femei, în general recrutându-și amicele cu prilejul consultațiilor. Este vizitat deseori de «prietene» la policlinică sau în spital, în timpul gărzilor”.

Acuzații grave

Rezultatele OFICIALE la Evaluarea Nationala! Surpriza pentru toti elevii! Ce note s-au obtinut!

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: EVZ Special

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI