Start la promisiuni de campanie. Cu ce vor să atragă PSD și PNL alegătorii

Start la promisiuni de campanie. Cu ce vor să atragă PSD și PNL alegătorii

După nenumărate ezitări de ordin strategic, cele mai mari partide din România şi-au dat publicităţii, în sfârşit, viitoarele programe de guvernare

Ca mai în toate campaniile electorale mioritice, PSD şi PNL nu se sfiesc să promită marea cu sarea: atragerea de investiţii faraonice pentru dezvoltarea României, crearea a zeci de mii de locuri de muncă, majorarea rapidă a salariilor (ba chiar dublarea acestora, în cazul dascălilor), dar şi construirea de spitale şi autostrăzi. Pesediştii se bat cu pumnul în piept că vor finanţa nu mai puţin de 10.000 de start-up-uri, prin intermediul Programului Naţional de Dezvoltare Antreprenorială, în timp ce liberalii se laudă că au elaborat un Program de Dezvoltare al României care „garantează” investirea a 24 miliarde de euro în economie.

FOTO: Liviu Dragnea, președintele PSD

Ne puteți urmări și pe Google News

Promisiunile PSD

● PSD promite finanţarea a 10.000 de start-up-uri, începând cu 2017, prin Programul Naţional de Dezvoltare Antreprenorială (PNDA). Potrivit lui Liviu Dragnea, programul are cinci obiective principale: „un SRL gratuit, un leu capital social, o zi pentru înfiinţarea firmei, o semnătură electronică grtauită şi un cont bancar gratuit”.

● PSD vizează înfiinţarea de incubatoare de afaceri şi de licee cu profil antreprenorial în fiecare judeţ din România. Dragnea a susţinut că, astfel, „românii vor avea ştiinţa de a face afaceri”.

● Creşterea clasei de mijloc din România. Pesediştii estimează creşterea, în următorii patru ani, cu 20% a numărului de firme şi cu 60.000 a numărului locurilor de muncă din România.

● Eliminarea impozitelor pe venit pentru o anumită categorie de salariaţi, cei care desfăşoară activităţi independente şi pensionarii care au mai puţin de 2.000 de lei brut pe lună.

● Creşterea salariului minim brut de la 1.250 lei în 2016 la 1.750 în 2020 şi creşterea punctului de pensie de la 871,1 lei în 2016 la 1.400 în 2020.

● Eliminarea impozitului pe venitul agricol de la 1 ianuarie 2018, precum şi impozitul pe autoturisme.

● De asemenea, se doreşte scăderea TVA general de la 20% la 18 % la 1 ianuarie 2018.

Oferta PNL

● PNL propune un Proiect de Dezvoltare al României care să atragă, în următorii patru ani, încă 24 miliarde de euro în economie. Liberalii vor înfiinţarea Fondului Român de Dezvoltare Urban Rural (FRDUR).

● Generalizarea cotei unice la 16%, inclusiv cota standard de TVA şi pentru contribuţiile sociale plătite de angajat şi angajator.

● Construirea a opt spitale regionale de urgenţă.

● Creşterea anuală a salariilor profesorilor cu 20%, începând cu a doua jumătate a anului 2017, până la dublarea acestora, şi creşterea alocaţiilor la valoarea de 200 lei/lună.

● Primele trei proceduri de inseminare in vitro vor fi gratuie şi achitate din bugetul de stat printr-un program naţional special.

● Adoptarea unui cod privind incompatibilităţile aleşilor.

● Reforma CSM: debirocratizare, eficientizare, transferarea bugetelor justiţiei la CSM.

● Reforma Parlamentului – creşterea transparenţei votului parlamentarilor prin utilizarea votului deschis toate cazurile, eliminarea privilegiilor, inclusiv a pensiilor speciale.

● PNL îşi propune „accesul deplin la spaţiul Schengen”, continuarea şi întărirea parteneriatului cu SUA şi a altor parteneriate cu ţări ale UE.