PSD şi PDL, umăr la umăr

PSD şi PDL, umăr la umăr

Evz.ro vă prezintă firul alegerilor parlamentare, scrutin marcat de premiere electorale, incidente şi răsturnări de situaţie. Românii au fost chemaţi ieri la urne pentru a-şi desemna, prin vot uninominal, senatorii şi deputaţii. Alegătorii nu au fost însă foarte atraşi de perspectiva votării persoanelor şi nu a listelor, astfel încât a fost înregistrat un absenteism record.

Astfel, la închiderea urnelor, prezenţa a fost de 39,26%. În Capitală, prezenţa a depăşit cu puţin 30 de procente, iar la nivel naţional, mediul rural a fost fruntaş, 44,24% dintre alegători participând la scrutin.

Primul politician marcant care a votat ieri a fost ministrul Transporturilor, Ludovic Orban, care a ajuns la secţia de votare din colegiul 14 Bucureşti în jurul orei 07.00.

A urmat liderul PDL, Theodor Stolojan, care a declarat că a votat pentru ca România să ajungă pe mâini bune. Traian Băsescu a venit la Liceul A.D. Xenopol însoţit de soţia sa, Maria, şi de fiica cea mică, Elena. Şeful statului a precizat că a votat "experienţa celor care au mai fost şi curajul celor tineri care vor veni".

Premierul călin Popescu-Tăriceanu, preşedintele PSD, Mircea Geoană, fostul şef de stat, Ion Iliescu, şi liderul PRM, Corneliu Vadim Tudor, au fost alţi politicieni care au votat în "lumina reflectoarelor".

Vedetele înscrise pe listele electorale s-au prezentat la vot sperând că au convins electoratul că merite un loc în Parlament.

Campanii şi anti-campanii, chiar în ziua alegerilor Dacă în timpul campaniei electorale, mai mulţi politicieni nu au avut un comportament demn de funcţia pe care şi-o doresc, fiind implicaţi în diverse dispute şi altercaţii, nici ziua alegerilor nu a fost ocolită de incidente. Plângeri potrivit cărora partidele transportă alegătorii la vot cu autobuze, mai multe ştampile dispărute din câteva secţii din ţară, afişe electorale "uitate" în preajma secţiilor şi eterna pomană electorală sunt numai câteva dintre elementele care au dat culoare alegerilor parlamentare.

Între agonie şi extaz

Primele rezultate estimative au fost aşteptate aseară, la ora 21.00.

Exit-poll-ul INSOMAR îi dădea câştigători pe social-democraţi, cu 36% la Camera Deputaţilor şi 35,7% la Senat. Următorii clasaţi au fost anunţaţi PDL, cu 30,8% la Cameră şi 31,7% la Senat, şi PNL, cu 20,4% la Cameră şi 19,8 la Senat.

Liderul PSD, Mircea Geoană, s-a grăbit să celebreze victoria la alegeri, catalogând social-democraţii drept învingătorii de necontestat.

"PSD a câştigat categoric aceste alegeri", a afirmat Geoană, la scurt timp după anunţarea rezultatelor parţiale ale votului de astăzi.

Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a fost mai rezervat, limitându-se să vorbească despre variantele posibile de guvernare. "Nu cred că Băsescu va numi un premier de la PSD", a spus, sec, fostul şef de stat.

Presa internaţională a consemnat scrutinul de ieri, vorbind despre o posibilă victorie a social-democraţilor şi despre un nou Guvern pus la încercare de criza economică. Dimineaţa a adus şi o răsturnare de situaţie. Potrivit numărătorii BEC, de la ora 10:00, PD-L a obţinut mai multe voturi decât PSD, infirmând astfel ambele exit-poll-uri realizate aseară. Diferenţa între cele două formaţiuni era de aproximativ un procent, fapt ce a dus meciul electoral în prelungiri.

Un nou anunţ BEC, o nouă schimbare. Datele prezentate la ora 14.00 au readus în frunte alianţa PSD+PC, diferenţa faţă de PDL reducându-se la un istoric 0,5-0,2-%.

PNL, un pion care ar putea juca un rol important în negocierile pentru noul Guvern, nu exclude intrarea în opoziţie. Liderul liberal, Crin Antonescu a afirmat, pentru evz.ro, că, în cazul în care va face o alianţă pentru formarea noului Guvern, partidul său va pune condiţii. Imaginile surprinse de fotoreporteri punctează momente importante şi întregesc tabloul unui scrutin controversat.

Ne puteți urmări și pe Google News