La împărţirea prefecturilor între PSD şi PDL s-a aplicat "legea lui Dragnea", după care prefectul vine la pachet cu preşedintele consiliului judeţean.
Înainte ca prezenţa UDMR în coaliţia de guvernare să se tranşeze, PDL şi PSD şi-au împărţit ieri sferele de influenţă în judeţe pe principiul prefectul - garantul puterii baronului local. Odată reluate negocierile politice, cele două tabere au căzut de acord să aplice regula propusă de baronul PSD de Teleorman, Liviu Dragnea: în judeţele în care unul dintre cele două partide are preşedintele consiliului judeţean, să primească şi prefectul.
„Legea lui Dragnea“ ar urma să întărească puterea baronilor uninominali ai PSD şi PDL în teritoriu, dar şi să politizeze la vedere funcţia prefectului, aparent înalt funcţionar public. După patru ore de discuţii, „problema UDMR“ a rămas însă tot în suspensie. Jumi-juma la prefecturi Algoritmul de împărţire a prefecţilor i-a mulţumit şi pe PSD-işti, şi pe PDL-işti. Astfel, social-democraţii ar urma să ia din start 17 prefecturi şi să-şi consolideze influenţa la Constanţa, în Vrancea, Teleorman, Bacău şi Iaşi. De la negocieri n-au lipsit „greii“ filialelor: Nicuşor Constantinescu, Marian Oprişan, Liviu Dragnea sau Gheorghe Nichita.
De cealaltă parte, PDL-iştii i-au dat în linia întâi a negocierilor pe Gheorghe Flutur, Florin Popescu şi Elena Udrea, care au tras spre aceeaşi întărire a puterii la Suceava, la Dâmboviţa sau la Bucureşti. Unul dintre perdanţii aranjamentului este însă liderul PDL de la Dolj, Radu Berceanu, absent la discuţii, cu toate că fusese unul dintre negociatorii constanţi cu PSD.
După înţelegerea de ieri, democrat- liberalii îşi vor desemna prefecţi în 14 judeţe - între care Arad, Cluj, Alba, Caraş-Severin, Neamţ -, celelalte 10 plus municipiul Bucureşti câştigate de PNL, UDMR sau FDRG urmând să se împartă în mod egal. Din cele şase prefecturi care ar mai reveni PDL, patru - Mureş, Harghita, Covasna, Satu-Mare - ar putea ajunge la UDMR, în cazul unei înţelegeri politice cu Uniunea.
Nicuşor Constantinescu îşi pune om la Mediu
Adjudecarea prefecţilor nu a fost singura victorie a baronilor. După noile discuţii pe marginea portofoliilor ministeriale, PSD şi-a adjudecat Mediul, pentru filiala Constanţa a lui Nicuşor Constantinescu. PDL a cedat ministerul râvnit pentru Sulfina Barbu pentru a primi în schimb Dezvoltarea Regională şi Lucrările Publice.
Bilanţul a fost satisfăcător pentru Mircea Geoană.
„Am avut o discuţie consistentă despre mecanismele de conducere. Am avansat substanţial. Suntem în proporţie de peste 90% cu lucrurile rezolvate“, a spus liderul PSD.
Mulţumit că „s-a făcut un pas înainte“ s-a declarat şi preşedintele PDL, Emil Boc. Din calculele liderilor celor două partide, duminică ar urma să fie semnate Pactul pentru România, protocolul politic PDL-PSD şi avizat programul de guvernare. UDMR, PE CALE DE RETRAGERE Băsescu: „Pe 22 decembrie vom avea guvern. Nu contează de care“
Singurul obstacol între PDL şi PSD a rămas UDMR, pe care democrat-liberalii au promis iniţial să o ia la guvernare. Variantele PDL, înainte de întâlnirea de astăzi cu aleşii din teritoriu, erau fie să convingă Uniunea să se retragă singură, în schimbul promisiunii unor funcţii pe plan local sau în agenţii, fie încheierea unui acord de susţinere parlamentară contra unor avantaje similare. Potrivit unor surse din PDL, partidul a primit inclusiv acordul preşedintelui Băsescu să găsească „o formulă elegantă“ prin care să ţină aproape UDMR, respectând însă condiţia pusă de PSD. De altfel, în negocierile de ieri, susţin surse care au participat la discuţii, PDL a promis să vină până astăzi cu o variantă, astfel încât PSD să nu dea înapoi. „Trebuie să găsim soluţii concrete pentru ca PSD să rămână în mandat, iar PDL să-şi respecte cuvântul dat UDMR“, a spus Boc, la finalul negocierilor de la Senat. Un semnal public a dat şi Băsescu. „Pe 22 decembrie vom avea guvern. Nu contează de care, dar vom avea“, a garantat preşedintele. Băsescu a adăugat însă că PDL are „o obligaţie morală“ faţă de UDMR. Potrivit calendarului prezidenţial, noii miniştri vor fi audiaţi de parlament în zilele de sâmbătă, 20 decembrie, şi duminică, 21 decembrie.