Codrin Ştefănescu şi Eugen Nicolicea susțin modificarea Codului Penal, cu scopul de a-i pedepsi pe toți cei care adresează injurii în spațiul public, inclusiv la adresa politicienilor. Astfel, insulta și calomnia ar putea redeveni fapte penale.  

Secretarul general al PSD Codrin Ștefănescu a readus în discuție subiectul insultei și calomniei, susținând că unele legi trebuie modificate urgent, una dintre ele fiind cea a ultrajului:

„Activiştii ăştia social, plătiţi regeşte, că mulţi dintre ei nu au un loc de muncă concret, doar o perturbă pe banii care îi primesc pentru treaba asta. Cât să mai tolerăm? Azi vin şi vandalizează intrarea în Ministerul de Justiţie, au vandalizat casele unor oameni politici, ale unor jurnalişti, mâine, poimâine intră şi în casă. Unele legi trebuie modificate foarte urgent, cum e aia cu ultrajul. Da, o vom modifica şi repede”, a declarat Codrin ştefănescu, secretar general PSD, potrivit Digi 24.

„Aţi văzut o mie de cazuri în care poliţişti, judecători, procurori, ca să nu zic şi demnitari, sunt înjuraţi, insultaţi pe motiv că nu are nimeni ce le face şi evident că trebuie reformulat. Susţineţi această modificare? Bineînţeles că o susţin”, a declarat Eugen Nicolicea, deputat PSD.

Opoziția a reacționat vehement în legătură cu aceste modificări, susținând că sunt menite să apere PSD: 

În acest context, deputatul USR Stelian Ion precizează că, potrivit eventualelor modificări, termenul „Ciuma roşie” ar putea fi considerată insultă: 

„Este halucinant în opinia mea. PSD se simte ameninţat de cetăţenii de rând, care au ajuns să-i critice. Dacă spui Ciuma roşie se va putea considera că e insultă, ne vor da o listă, cum era pe vremuri în vremea cenzurii, o listă de cuvinte interzise”, spune Stelian Ion, deputat USR.

Propunerea de reincriminare a calomniei si insultei ar putea fi depusă la Parlament, la inceputul lunii februarie, mai scrie sursa citată.

Insulta și calomnia au fost scoase din Codul Penal în anul 2006, de către ministrul Justiției de atunci, Monica Macovei. 

 

Te-ar putea interesa și: