SCANDALUL „BUGETUL 2019” ia AMPLOARE. Dragnea nu POATE TRECE peste TRĂDARE. Motivul pentru care pune BEȚE în ROATE primăriei

SCANDALUL „BUGETUL 2019” ia AMPLOARE. Dragnea nu POATE TRECE peste TRĂDARE. Motivul pentru care pune BEȚE în ROATE primăriei

Duminică, în urma CEx al PSD, șeful social-democraților Liviu Dragnea a declarat, ca replica acuzațiilor aduse de către Gabrielei Firea, că bugetul Capitalei nu s-a redus, ci a crescut, iar cei care s-au bucurat de votul și de încrederea oamenilor, ar trebui să facă ceea ce au promis, nu să dea banii pe prostii.

„E prea multă minciună. Bugetul Bucureștiului nu s-a diminuiat, ci s-a mărit. Primarii de sectoare au cerut o întâlnire cu ministrul Finanțelor, care le-a spus să se hotărască cum vor să se repartizeze banii. Nimeni din Guvern sau Parlament nu a spus acel procent merge la sectoare sau Primărria Capitalei. E bine să înceteze minciunile. dacă nu încetează, nu las nicio minciună să nu fie taxată. Sper ca oricine lucrează în administrația locală să se țină de promisiunile pe care le-a făcut, să cheltuie banii pe proiectele comunităților, nu pe prostii”, a spus Dragnea.

Pe de altă parte, viceprimarul Aurelian Bădulescu, de la PSD, negă declarațiile lui Dragnea. El susţine că bugetul Capitalei va fi redus cu 25din simplul motiv că Liviu Dragnea e supărat pe Gabriela Firea.

Acesta trasmite un mesaj „oameniilor responsabili” din Guvern şi din Coaliţia de guvernare, dar și parlamentarilor care îi reprezintă pe cetățenii Capitalei, să ia măsurile care se impun astfel încât orașul să nu fie lăsat fără 25% din buget.

„Asistam la un moment extrem de dificil prin care este nevoita sa treaca Primaria Municipiului Bucuresti! Vremelnicul presedinte al Partidului Social Democrat crede, poate, ca este normal ca Primaria Capitalei Romaniei sa ramana fara 25% din buget, doar pentru ca dansul este suparat pe Primarul General. Si atunci, ce ar trebui sa faca Primaria Capitalei? Sa asfalteze cu 25% mai putine strazi, sa dea cu 25% mai putin la spitale, sa plateasca cu 25% mai putin la RADET si STB? Sa declare anul 2019 cu 25% mai scurt?

Modul în care a fost alcătuit bugetul de stat pe anul 2019 va crea nu doar probleme grave în Capitală, din cauza subfinanțării, ci și haos în relația dintre Municipalitate și Sectoare, prin redefinirea samavolnică a obligațiilor și atribuțiunilor acestor entități. Insa atat Legea administrației publice locale cât și cea a finanțelor publice locale nu permit acest gen de „revoluții fiscale”, ceea ce va conduce la grave disfuncționalități, din care cei care vor avea cel mai mult de pierdut vor fi bucureștenii.

Primăria Capitalei este singura în măsură să producă politici publice care să aibă drept consecință diminuarea diferențelor de nivel de trai dintre cele 6 sectoare. Dacă doar luăm banii de la bugetul Municipalității și îi redistribuim la sectoare, după criteriul suprafeței sau al numărului de locuitori, acest lucru nu va face decât să sporească diferențele, pentru că cele mai bogate sectoare sunt și cele mai mari. Niciun primar de sector nu va accepta, niciodată, și poate este de înțeles, un buget mai mic pe cap de locuitor decât alt sector, pe motiv că al său este mai dezvoltat. Or dacă nu facem acest lucru, indirect, prin Primăria Capitalei, în mod direct nu se va întâmpla niciodată.

Un exemplu extrem de elocvent în acest sens îl reprezintă anveloparea termică a blocurilor, care în sectoarele 1 și 2 este aproape încheiată, în sectorul 3 sunt finalizate mai mult de jumătate din blocuri, în timp ce în sectoarele 4,5 și 6 lucrurile stau exact pe dos. De aceea, Primăria Capitalei, a lansat un program propriu de anvelopări, care să vină în ajutorul sectoarelor rămase în urmă. În noile condiții, dacă banii se mută la sectoare, rămâne de văzut dacă cei care n-au reusit să facă nimic timp de doi ani și jumătate vor reuși acum.

Cel mai grav lucru însă este faptul că Bugetul de stat este folosit ca armă „atomică” în lupta politică, lucru care rezultă limpede și din reacțiile „la ordin” ale trupei de aplaudaci de la PSD București, în totală disonanță cu misiunea pentru care au fost aleși de cetățeni. Nu putem tolera, mai ales în anul în care România deține președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene, ca ambițiile politice și orgoliile unor oameni (mici) de stat să definească modul în care administrația publică își exercită rolul în societate.

Fac un apel pe această cale la oamenii responsabili din Guvern și din Coaliția de guvernare, la toți parlamentarii, în special cei de București, să ia măsurile care se impun, măcar în al doisprezecelea ceas, astfel încât Capitala să nu fie lăsată fără 25% din buget.

Dacă va exista creștere economică așa cum este prognozat și dacă vor exista resursele necesare, este foarte bine ca sectoarele Bucureștiului, ca și alte orașe din țară, să primească bani mai mulți de la bugetul de stat. Dar în niciun caz nu prin amputarea bugetului Municipal al Capitalei, pe care se bazează întreaga infrastructură critică a Bucureștiului, fie că vorbim de termoficare, iluminat public, transport în comun sau rețeaua metropolitană de spitale.

Vă cer, stimați colegi din PSD, să dăm dovadă de o minimă responsabilitate și să ne abținem de la acțiuni care ne vor aduce grave prejudicii în perioada următoare!”, e mesajul lui Aurelian Bădulescu.