PSD anunță modificări majore la proiectul carantinării și izolarii propus de Guvern

PSD anunță modificări majore la proiectul  carantinării și izolarii propus de Guvern

Purtătorul de cuvânt al PSD, Lucian Romaşcanu, a declarat miercuri că proiectul de lege privind carantina şi izolarea propus de Guvern va fi transmis spre dezbatere plenului Camerei Deputaţilor cel târziu joi dimineaţă, dar cu „modificări majore”.

 

„Foarte importantă este şi discuţia privind adoptarea Legii carantinării şi izolării. După cum am văzut, proiectul primit de la Guvern, care nu a stat absolut deloc în dezbatere publică, acesta protejează abuzurile şi nu protejează cetăţenii. Această propunere legislativă este în acest moment în Comisia juridică a Camerei Deputaţilor, cel mai târziu mâine dimineaţă va intra în plen, dar va intra cu modificări majore, operate în comisie, pentru că la aceste discuţii participă şi invitaţi din partea ONG-urilor, specialişti, iar această lege, ţinând cont şi de ceea ce spune societatea civilă, trebuie să fie o lege care protejează populaţia şi nu protejează abuzurile”, a afirmat Romaşcanu, la finalul şedinţei conducerii colective interimare a PSD.

Camera Deputaților este prima cameră legislativă sesizată, urmând ca, joi, proiectul de lege să ajungă și în Senat.

Ne puteți urmări și pe Google News

Comisia juridică urmează să întocmească miercuri raportul la proiectul transmis de Guvern, pentru a intra în dezbaterea plenului Camerei.

Guvernul a aprobat luni un proiect legislativ privind iniţierea unor măsuri igienico-sanitare pentru situaţii deosebite de risc epidemiologic sau biologic, act normativ care este necesar pentru a „gestiona şi controla” pandemia de COVID -19.

Această măsură a fost luată după ce Curtea Constituţională a României (CCR) a declarat că textele de lege privind internarea obligatorie şi carantina în timpul epidemiei sunt neconstituţionale, deoarece sunt lipsite de claritate şi previzibilitate, au un caracter incert şi dificil de anticipat şi nu oferă garanţii privind respectarea unor drepturi şi libertăţi fundamentale.

Astfel, până să fie dezbătut şi votat în Parlament noul proiect de lege care să permită internarea şi carantina, bolnavii de Covid 19 - unii cu simptome - se externează pe bandă rulantă din spitale.

Proiectul de lege privind carantinarea şi izolarea nu poate trece de Parlament în forma actuală, a declarat, miercuri, Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor (ANPP).

„Toate măsurile luate în ultima perioadă au fost nefundamentate, nu au fost dezbătute, au fost pompieristice, au fost fără respectarea fiinţei umane, au fost medici blocaţi în spitale. (...) Condiţiile de carantină au fost sub orice critică, cu încălcarea demnităţii umane. (...) Noi apreciem decizia CCR, care este una corectă. Guvernul are de-a face cu oameni, trebuie să respecte demnitatea umană, trebuie să ne respecte ca oameni. Nu suntem nişte viermi, cum spunea cândva Elena Ceauşescu când vedea oameni la coadă”, a susţinut Barbu, la o dezbatere organizată de PSD la Parlament pe tema proiectului legii privind carantinarea şi izolarea.

La rândul său, preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a declarat miercuri că proiectul de lege al Guvernului Orban privind carantinarea şi izolarea este „un alt zombi legislativ” şi că va invita în Parlament societatea civilă pentru a repara „haosul PNL”.

„Guvernul Orban naşte un alt zombi legislativ şi ne impune dezbatere în regim de urgenţă. Invităm în Parlament societatea civilă să reparăm împreună haosul PNL! Doar la prima lectură, colegii mei au găsit în legea privind carantina şi izolarea aberaţii majore ce atentează grav la drepturile şi libertăţile românilor. Enumăr câteva exemple din gândirea unui partid care îşi spune liberal, dar vrea să transforme statul într-un regim totalitar. Izolarea prevede nu doar separarea fizică, ci şi aplicarea obligatorie a unui tratament inclusiv asimptomaticilor - cum s-a întâmplat deja, neconstituţional, în multe spitale.

Formularea ‘probabilitate ridicată de apariţie şi propagare a unui agent patogen’ permite oricând Guvernului să instituie carantină şi s-o menţină oricât. Oricine şi orice poate fi suspectat ca ‘potenţial expus’ virusului şi intră în carantină, se aplică restricţii şi unor bunuri ale românilor, precum automobilele, de exemplu”, a scris Ciolacu pe pagina sa de Facebook.

Și preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, afirmă că Parlamentul va trebui să modifice mai multe articole din proiectul de lege aprobat de Guvern privind carantinarea şi izolarea persoanelor, care lasă „o mare marjă de manevră” autorităţilor în „a defini şi identifica evenimentul neobişnuit sau neaşteptat identificat”, şi îşi exprimă speranţa într-o „dezbatere serioasă” în Parlament şi nu la „un aranjament subteran” care să facă legea trecută precum „gâsca prin apă”, informează stirileprotv.ro.