Intitulată „Lenea, minciuna şi incompetenţa ministrului Oros”, moțiunea a fost semnată de un grup de 71 de senatori PSD și ALDE.

În documentul depus la Senat se arată că, începând cu 4 noiembrie 2019, agricultura românească a intrat pe mâna leneşilor şi incompetenţilor după ce a fost condusă cu responsabilitate și profesionalism în guvernarea PSD.

„Încă din primele zile ale instalării ministrului Oros la cârma Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, bâlbele şi ezitările au apărut, generând permanent confuzie în rândul agricultorilor români, dar şi al consumatorilor de produse româneşti”, se menţionează în textul moţiunii.

Semnatarii îl acuză pe ministrul Oros că intenţionează să despăgubească fermierii afectaţi de secetă abia după ce vor recolta. De asemenea, ei spun că ministrul Oros refuză dialogul cu fermierii sau cu reprezentanţii industriei alimentare.

„Domnule ministru Oros, Ministerul Agriculturii s-a transformat strict într-o agenţie de control, nu mai are legislaţie, politici publice, lucruri care ar trebui asumate şi rezolvate de dumneavoastră în calitate de ordonator principal de credite. (…)

Fără un plan de lucru, fără o viziune, fără obiective, fără dialog cu producătorii, fără dialog cu oficiali UE care asigură prin finanţarea PAC peste 70% din banii fermierilor români, România este condamnată să îşi importe mâncarea şi să îşi exporte forţa de muncă.

Paradoxal, consumatorul român îşi doreşte produsele româneşti – mai curate, mai proaspete şi mai gustoase. Însă cu managementul actual al Guvernului şi al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, România va pierde enorm în aceşti ani. Atât bani, cât şi timp preţios”, se arată în document.

Pe cale de consecință, ministrul Oros trebuie să demisioneze din funcție până nu desfiinţează întregul sector agroalimentar din economia României şi până nu transforma fermierii români în săracii Europei.

„De la acest ministru auzim doar scuze şi motivaţii. Declaraţii politice deplasate, management defectuos, lipsa de viziune, înşelarea încrederii producătorilor agricoli, luarea de decizii deplasate, frica de responsabilitate face ca noi să fim astăzi aici şi să dezbatem această moţiune simplă.

Prin aceasta moţiune simplă dorim nu doar să atenţionăm românii cu privire la pierderile incomensurabile din această perioada din agricultură, cât şi la incompetenţa actualului ministru Oros. În consecinţă, cerem demiterea imediată a acestuia”, se arată în moţiunea simplă.