Evenimentul Zilei > Politica > PSD a pregătit Guvernul și miniștrii. Ce se va întâmpla luni, la întâlnirea de la Cotroceni
PSD a pregătit Guvernul și miniștrii. Ce se va întâmpla luni, la întâlnirea de la Cotroceni

PSD a pregătit Guvernul și miniștrii. Ce se va întâmpla luni, la întâlnirea de la Cotroceni

PSD a conturat deja Guvernul Rafila, stabilind și variantele pentru fiecare minister. Social democrații au şedinţă joi şi stabilesc ce îi vor cere preşedintelui Klaus Iohannis, mandatul cu care vor merge, precum şi propunerea de premier.

În afară de Alexandru Rafila, propunerea pentru funcţia de prim-ministru, au fost creionate și variantele de miniştri  ai cabinetului, în cazul în care preşedintele Klaus Iohannis va accepta varianta PSD.

Iată propunerea de Guvern cu care PSD se va prezenta la Palatul Cotroceni:

Premier – Alexandru Rafila

Ministrul Sănătăţii – Adrian Streinu-Cercel
Ministrul Finanţelor – Cristian Socol
Ministrul Economiei – Florin Tudose
Ministrul Educaţiei – Leonard Azamfirei
Ministrul de Interne – Sorin Grindeanu?
Ministrul Apărării – Sorin Grindeanu?

Ministrul Dezvoltării Regionale – Gabriela Firea/Vasile Dîncu
Ministrul Justiţiei – Maia Teodoroiu
Ministrul Muncii – Marius Budăi
Ministrul Transporturilor – Dragoş Benea

În urma alegerilor din 6 decembrie PSD a obținut la Camera Deputaților 28,9%, iar la Senat 29,32%, în timp ce PNL, clasat pe locul doi a primit 25,19% la Camera Deputaților, în timp ce la Senat a primit 25,58%.

Potrivit reprezentanților BEC, datele sunt obținute din centralizarea rezultatelor înainte de soluționarea contestațiilor depuse la Biroul Electoral Central.

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, susține de ceva timp că medicul Alexandru Rafila este cea mai bună propunere de premier, mai ales în contextul pandemiei COVID.

Totuşi, social-democraţii nu au susţinere pentru această propunere şi nici nu se gândesc la suspendarea preşedintelui, tot din cauza contextului în care ne aflăm.

„Domnul Rafila este cea mai buna persoană, cea mai competentă pentru a ocupa funcţia de premier”, a spus Marcel Ciolacu, la Antena 3.

Ciolacu nu susține o alianță cu PNL decât în eventualitatea „guvern de uniune națională”

Marcel Ciolacu, despre o posibilă alianţă cu PNL: „Nu, doar dacă e guvern de uniune naţională”
PSD nu va face alianţă cu PNL, a declarat preşedintele social-democrat, Marcel Ciolacu, la Antena 3, întrebat dacă ar fi posibil un astfel de parteneriat.

„Din punctul nostru de vedere, nu. Ar fi fost posibilă dacă era o propunere de guvern de uniune naţională şi să depăşim această perioadă de pandemie.

Haideţi să aşteptăm rezultatele oficiale, cred că preşedintele va ţine cont de spiritul Constituţiei, vom fi primul partid invitat şi o să începem neogicerea”, a spus şeful PSD, Marcel Ciolacu.