PSD a învins PDL în al doilea tur de scrutin

PSD a învins PDL în al doilea tur de scrutin

Social-democraţii au câştigat şapte primării în municipii-reşedinţă de judeţ, iar democrat-liberalii şi-au adjudecat două, la fel ca liberalii. În marile oraşe, turul al doilea al alegerilor locale s-a dovedit a fi de bun augur pentru PSD şi un pas înapoi pentru PDL.

La scrutinul de duminică, PSD a obţinut şefia a şapte primării de municipii-reşedinţă de judeţ, PDL a câştigat două, iar PNL - două. În Bucureşti, Vasile Blaga a suferit o înfrângere usturătoare în faţa lui Sorin Oprescu. PDL a pierdut în faţa PSD în Iaşi şi în Galaţi.

Faţă de situaţia de acum două săptămâni, este o diferenţă semnificativă, ţinând cont că democrat-liberalii au obţinut, în primul tur de scrutin, 13 primării, PSD - 5, iar PNL - 5.

O posibilă explicaţie este faptul că, în majoritatea zonelor ţării, PSD a primit sprijin de la PNL, ceea ce a înclinat balanţa în favoarea social-democraţilor. Au fost judeţe în care PNL şi PSD au bătut palma pe faţă, semnând protocoale de sprijin în turul doi. În altele, liberalii s-au situat pe o poziţie de aşa-zisă „neutralitate“ la nivel oficial, însă o serie de lideri locali ai partidului au venit cu declaraţii „în nume personal“, prin care-i atacau pe candidaţii PDL.

În aceste condiţii, democrat-liberalii au câştigat doar în oraşele în care au avut candidaţi destul de puternici pentru a evita turul al doilea.

Bogdan Teodorescu: PDL a contribuit la propria izolare

Analistul politic Bogdan Teodorescu consideră că au existat mai mulţi factori care au contribuit la eşecul PDL din turul al doilea. „Nu a fost numai izolarea, trebuie să spunem că, după primul tur de scrutin, media a reuşit să impună un trend referitor la înfrângerea PDL - nu spun că ar fi fost adevărat sau nu - şi acest fapt a creat o percepţie negativă faţă de democrat-liberali“, consideră Teodorescu.

„Pe de-o parte, desigur că organizarea din teritoriu, colaborarea dintre PSD şi PNL împreună cu o serie de partide mici a contribuit la acest scor slab al PDL“, crede Teodorescu.

PRIMĂRII

PDL conduce totuşi cu 15 la 12

PSD a obţinut posturile de primari în Iaşi, Galaţi, Alexandria, Focşani, Vaslui, Bistriţa, Brăila, PDL a câştigat la Ploieşti şi Drobeta-Turnu-Severin, iar PNL, în Bacău şi Călăraşi. Democrat-liberalii au câştigat, la nivel naţional, în primul şi al doilea tur de scrutin, 15 primării de reşedinţe de judeţ, în timp ce PSD a obţinut 12, iar PNL - 7. Bilanţul total denotă preponderenţa PSD în micile oraşe şi comune, social-democraţii având 1.059 de primari, PDL - 878, iar liberalii - 680.

ALEGERI CU SCANDAL

PDL a câştigat Ilfovul şi la reluare

După repetarea alegerilor în Ştefăneşti şi Vidra, Ilfov, potrivit unei numărători paralele, Anghel Iordănescu (PSD) a ratat preşedinţia Consiliului Judeţean în faţa lui Cristache Rădulescu (PDL), la puţin peste 500 de voturi diferenţă. Lupta pentru Primăria localităţii Ştefăneşti s-a amânat pentru turul II. Astfel, confruntarea dintre reprezentantul PNG, Anghel Rababoc, şi cel al PSD, Aurel Pârvu, se va desfăşura pentru a treia oară. La Vidra, a doua localitate unde s-au reluat alegerile, a câştigat candidatul PDL, Florin Niculae. (Andi Manciu) MIZĂ

Bătălia din marile oraşe a fost destul de strânsă

Pentru PDL, înfrângerea cea mai neplăcută, după cea din Capitală, a fost cea din Iaşi. Primarul PSD-ist Gheorghe Nichita a câştigat un nou mandat, obţinând 54,2% din voturi. Candidatul PDL Dumitru Oprea a obţinut doar 45,8%. Democrat-liberalul nu a digerat uşor înfrângerea: „Dacă Nichita este declarat câştigător înseamnă că asistaţii sociali au hotărât să-l ajute“, a spus el.

Semnalul cel mai elocvent al importanţei acestui oraş pentru PDL este implicarea în campania electorală a preşedintelui Traian Băsescu, la fel ca în cazul Bucureştiului.

De cealaltă parte a baricadei, Gheorghe Nichita a mers pe o strategie de colaborare cu restul partidelor din oraş. Liberalii au evitat o colaborare oficială, dar liderul local Relu Fenechiu a avut grijă să iasă la rampă „în nume personal“ cu atacuri la adresa lui Dumitru Oprea. PSD, victorios la Galaţi, Focşani, Vaslui

La Galaţi, PSD-istul Dumitru Nicolae a câştigat detaşat, cu 71,19%, în faţa PDL-istului Andrei Lişinschi. Reprezentantul PDL a dat vina pe electorat şi pe presă.

PSD-istul Decebal Bacinschi, considerat omul de casă al lui Marian Oprişan, a câştigat cel de-al treilea mandat de primar al Focşaniului, cu 52,03%, în faţa democrat- liberalului Alin Trăşculescu. Şi la Vaslui, PSD a câştigat, prin intermediul lui Vasile Pavăl, care a obţinut 56,09% din voturi, faţă de cele 43,91% ale PDL-istului Corneliu Mihalache.

Primarul PDL al Bistriţei, Vasile Moldovan, a pierdut în faţa senatorului PSD Ovidiu Creţu. Victoria candidatului PSD a fost destul de lejeră: 54,75%, faţă de 45,25%.

În alte zone ale ţării, PDL a pierdut în faţă unor PSD-işti deghizaţi. Candidatul independent, Mihai Stepanescu, fost membru PSD, a reuşit să câştige detaşat al doilea tur de scrutin pentru Primăria Reşiţa, cu 77,47%, devansându-l pe candidatul PDL Tiberiu Pădurean. Bacăul rămâne în mâinile PNL

Chiar dacă au încercat în Bacău o schemă asemănătoare cu cea din Bucureşti, şi anume aruncarea pe piaţă a unui independent din zona PSD, social-democraţii nu au reuşit să recâştige oraşul pe care l-au controlat până în 2004.

Liberalul Romeo Stavarache a câştigat detaşat competiţia cu Sergiu Sechelariu, cu 74,33% din voturi, după ce în 2004 îl detronase din fruntea primăriei pe fratele acestuia, PSD-istul Dumitru Sechelariu. PNL şi PDL s-au aliat în turul doi de scrutin.

CITIŢI ŞI: Oprescu: „Nu plec să mă fac preşedinte“

Blaga nu vrea să fie viceprimarul lui Oprescu

Iliescu despre Băsescu: „Îl bag în mă-sa!“

Ne puteți urmări și pe Google News