Trei proxeneți din Craiova, cunoscuți ca Frații Africanu’, au fost puși sub control judiciar de judecătorii Tribunalului Dolj, în cadrul unei anchete DIICOT. Deși cei trei sunt acuzați de trafic de persoane și trafic de minori, judecătorii nu au acceptat propunerea procurorilor de a emite mandate de arestare. Cei trei fac parte dintr-o grupare mai amplă, formată din șase persoane. Două dintre acestea sunt dispărute, iar o alta se află închisă în penitenciar.
Judecătorii Tribunalului Dolj au dispus măsura controlului judiciar pentru trei interlopi din Craiova, cunoscuți drept Frații Africanu. Aceștia sunt anchetați de DIICOT într-un dosar de trafic de persoane și de minori. Deși procurorii au solicitat arestarea preventivă în cazul celor trei, judecătorii au refuzat cererea, dispunând control judiciar pentru 60 de zile.
„La date de 27.01.2023, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Craiova au propus luarea măsurii arestului preventiv față de 6 inculpați (3 reținuți în cauză, unul încarcerat în penitenciar și 2 în lipsă), însă judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Dolj dispunând măsura controlului judiciar pentru 60 de zile a celor 3 inculpați reținuți în cauză. Activitățile judiciare au fost realizate cu sprijinul polițiștilor din cadrul B.C.C.O. Craiova”, se arată într-un comunicat DIICOT Craiova.
Un club era paravan pentru proxeneți
Ancheta procurorilor a stabilit că cei trei frați proxeneți ar fi constituit un grup infracțional organizat specializat în trafic de persoane, trafic de minori și proxenetism. Aceștia ar fi recrutat mai multe fete pe care le-au determinat să se prostitueze. Cei trei acționau atât în țară, cât și în străinătate, în țări precum Franța, Italia și Elveția.
„În cauză s-a reținut că, în cursul anului 2012, trei inculpați, frați, cunoscuți în mediul interlop din Craiova, au constituit un grup infracțional organizat specializat în comiterea infracțiunilor de trafic de persoane, trafic de minori și proxenetism. În vederea realizării scopului grupului infracțional organizat, inculpații au recrutat mai multe persoane vătămate în scopul exploatării sexuale, inițial, în țară, pe raza municipiilor Craiova, Pitești și Timișoara. Persoanele vătămate au fost ulterior transportate și adăpostite în străinătate (Italia, Franța și Elveția)”, se arată în comunicatul de presă emis de DIICOT.
Potrivit sursei citate, în perioada martie 2015 – martie 2017, unul dintre inculpați a administrat un club din Craiova. Locul era folosit pentru recrutarea viitoarelor prostituate care erau ademenite sub pretextul obținerii unui contract de muncă. În cursul urmăririi penale procurorii au identificat 6 persoane vătămate, majoritatea minore la data săvârșirii faptelor.
Interlopii ademeneau tinere din medii vulnerabile
Interlopii căutau fete din medii vulnerabile, provenite din familii sărace sau cu probleme pe care le ademeneau cu promisiuni mincinoase. Acestora li se promitea că vor fi ajutate să-și găsească un loc de muncă sau că vor fi luate de soție. Ulterior erau convinse ori chiar obligate să se prostitueze, în favoarea celor trei interlopi.
Procurorii susțin că membrii grupării au câștigat încrederea mai multor victime, prin metoda Loverboy, promițându-le o viață lipsită de griji.
După o perioadă în care fetele eru determinate să se prostitueze în Craiova sau în alte orașe din țară, erau trimise în străinătate la prostituție, departe de rude și de cei care le-ar fi putut ajuta.
Victimele au fost ținute în locuințe închiriate, de unde erau transportate, sub supraveghere, în locurile în care se prostituau. Erau în permanență controlate și supravegheate pentru a nu fugi, iar sumele obținute erau însușite de interlopi.