„Proxeneta din oficiu” riscă să ajungă la puşcărie „din prietenie”

„Proxeneta din oficiu” riscă să ajungă la puşcărie „din prietenie”

Curtea de Apel Bucureşti a rămas în pronunţare pentru data de 7 decembrie în cazul unei tinere pe care procurorii o acuză de proxenetism, deşi nu a luat nici un leu de la două prostituate pe care le recomanda „din prietenie”

Trimis în judecată în 2011, Florentina Ciortescu a fost achitată pe fond pentru infracţiunea de proxenetism, după ce în instanţă cele două prostituate au confirmat că sunt prietenele ei, că practică prostituţia şi că aceasta le recomanda pe ele când auzea că cineva doreşte să apeleze la astfel de servicii.

Proxenetism benevol

Numai că fetele nu-i dădeau niciun ban pentru aceste recomandări. Procurorii au atacat decizia de achitare, iar în faţa Curţii de Apel Bucureşti au pus concluzii de condamnare. „Chiar dacă nu a primit sume de bani şi chiar dacă faptele nu sunt de o gravitate aşa mare, vă solicităm condamnarea pentru proxenetism. Admiteţi calea de atac şi desfiinţaţi hotărârea de achitare”, au fost concluziile procurorului de şedinţă, care au stârnit chicoteli în băncile avocaţilor. Apărătorul Florentinei Ciortescu a solicitat completului de apel menţinerea deciziei de achitare pronunţată de instanţa ierarhic inferioară. „Vă rog să nu o judecaţi după DEX şi nici după Vechiul Testament, că ar trebui bătută cu pietre. Proxenetismul este definit de lege ca o infracţiune parazitară. Proxenetul trăieşte pe spatrele victimelor sale. Martorele au spus că practică prostituţia, dar nu le-a obligat nimeni. Clienta mea nu le-a cerut bani şi ele au spus că nu i-au dat bani. Poate fi cel mult o complicitate la o faptă ce nu mai există în legea penală, prostituţia. Vă rog să observaţi că nu există proxenet din oficiu, proxenetul-benevol, proxenetul-Crucea Roşie! Vă cer să nu judecaţi după DEX deoarece dă un sens prea larg cuvântului înlesnire. Ar însemna ca şi clienţii prostituatelor , dacă le recomandau mai departe, să se transforme în proxeneţi. Ar însemna ca şi ea, dacă ar practica prostituţia şi s-ar promova prin anunţuri, s-au transforma într-un auto-proxenet. Ar avea astfel atât calitatea de agresor, cât şi pe cea de victimă. Ar însemna să rescriem Codul penal!”, a arătat avocatul în pledoaria finală.

Ne puteți urmări și pe Google News