Provocarea lui Alin Burcea: combini vacanţa cu munca

Provocarea lui Alin Burcea: combini vacanţa cu munca

Românii deţin în proprietate aproximativ 100.000 de locuinţe de vacanţă, un volum infim faţă de italieni, spanioli sau croaţi, însă creşterea veniturilor din ultimul an ar putea schimba această situaţie, apreciază omul de afaceri Alin Burcea, care se pregăteşte de finalizarea unui complex rezidenţial pe malul lacului Snagov.

 Proprietarul agenţiei de turism Paralela 45 a sesizat nevoia românilor pentru o a doua locuinţă încă din 2006, an în care a plătit circa un milion de euro pe un teren de 8.000 de metri pătraţi cu deschidere la lacul Snagov. Atunci a pus bazele Club Lac Snagov, un complex cu trei blocuri de câte patru etaje care se adresează în primul rând persoanelor care vor să evadeze din agitaţia oraşului. În această toamnă, construcţia ansamblul rezidenţial cu 77 de apartamente se va încheia şi mai sunt disponibile la vânzare 56 de unităţi locative. Antreprenorul pregăteşte pentru perioada următoare şi construcţia unui debarcader cu 18 locuri, pentru sporturi nautice pe lac, în speranţa atragerii străinilor care lucrează în România, adepţi ai unui stil de viaţă activ.

„Numărul celor care au nevoie de o casă este încă extrem de mare, iar în ultimul an, economia românească merge destul de bine şi se reflectă în creşterea veniturilor. Majorarea dobânzilor la credite va fi atenuată de creşterile salariale“, preconizează omul de afaceri.

Ne puteți urmări și pe Google News

Gradul de accesibilitate al locuinţelor din Bucureşti şi împrejurimi este la cel mai bun nivel din istoria modernă a pieţei rezidenţiale locale, principalii factori care au dus la această situaţie fiind stabilitatea cursului de schimb şi creşterea generală a salariilor. Astfel, în prezent sunt necesare aproape 114 salarii medii pe economie sau o perioadă de mai puţin de nouă ani şi jumătate pentru achiziţionarea unui apartament nou cu două camere în Bucureşti, comparativ cu 119 salarii în urmă cu un an sau o perioadă de aproape zece ani şi faţă de 395 de salarii medii pe economie sau o perioadă de aproape 33 de ani cât s-a înregistrat în momentul de vârf al pieţei, la începutul anului 2008, arată datele brokerului imobiliar Coldwell Banker.

Preţuri variate

Strategia lui Alin Burcea a fost ca proiectul său din Snagov să se adreseze nu doar familiilor înstărite, ci şi celor cu economii mai puţine. Garsonierele sunt vândute la un preţ cuprins între 35.000 euro şi 50.000 de euro, în funcţie de suprafaţă, cele mai ieftine apartamente cu două camere au un preţ de pornire de 52.000 de euro şi ajung, în cazul unităţilor mai mari de acest tip, la 75.000 – 80.000 de euro. Apartamentele cu trei camere costă 88.000 de euro, dar pot ajunge şi la 100.000 de euro, în cazul unuia situat la parter, cu ieşire direct la lac. Proiectul are în componenţă şi două penthouse-uri a căror preţ urcă la 250.000 de euro.

„Dacă astăzi am face un sondaj printre bucureşteni şi i-am întreba dacă ar vrea o casă la 30 km de oraş, pe malul lacului, toţi o să răspundă da. În toate oraşele europene, lumea mai înstărită nu stă în oraş, ci la margi-ne“, spune antreprenorul. Proiectele cu locuinţe de vacanţă revin în oferta dezvoltatorilor imobiliari. Burcea se aşteaptă ca până la sfârşitul acestui an să apară cel puţin 3.000 de apartamente noi de închiriat pe litoral, zona cel mai exploatată pe acest sector imobiliar. Totuşi, el mai spune că interesul românilor pentru o a doua locuinţă se va extinde şi în alte puncte turistice din ţară.

De altfel, omul de afaceri vrea să mobileze 16 apartamente din Club Lac Snagov şi să le pregătească pentru închiriere, în contextul în care profilul clienţilor de până acum îi arată că doar o treime vor locui efectiv în complex, iar restul vor folosi locuinţele pentru vacanţe sau relaxare.

Investiţia într-un apartament cu două camere, la un preţ de 75.000 de euro, se poate amortiza în 12-14 ani, potrivit calculelor lui Burcea, la o chirie lunară de 600 de euro, din care 150 de euro sunt alocaţi întreţinerii.

Apartamentele pot fi cumpărate şi cu rate la dezvoltator sau cu credite de la băncile partenere.