Protestul „haiducilor” din Neamţ care au furat cutia milei și pensiile bătrânilor

Protestul „haiducilor” din Neamţ care au furat cutia milei și pensiile bătrânilor

Frații Petrachi și banda lor de spărgători au fost condamnați definitiv pentru jafurile comise. Ei vor dreptate!

În Piaţa Unirii din Capitală, pe drumul dintre Palatul Justiţiei şi o simigerie care e dovada incontestabilă că în faţa covrigilor toţi - magistraţi, avocaţi, justiţiabili - sunt egali, a fost lipit un afiş, gândit în aşa fel încât să sară în ochii tuturor.

În imagine sunt patru deţinuţi care stau cu „ ş t r e a n - guri” la gât şi cu hârtii în mâini, care îl cheamă pe ministrul Justiţiei, Raluca Prună, şi pe Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, să se aplece asupra cazului lor. Este vorba despre fraţii Petrachi care susţin că au fost condamnaţi pe nedrept la Curtea de Apel Bacău.

Rareș, Cristian și Florin Petrachi au fost condamnați la pedepse cuprinse între 12 și 14 ani de închisoare pentru un jaf asupra unei mașini a Poștei în mai 2013(n.r. - de unde au sustras saci cu bani totalizând 2,3 milioane de lei - pensiile nemțenilor, potrivit presei locale) şi spargeri la două lăcaşe de cult în toamna aceluiaşi an (n.r. - din care numai una a reuşit, iar hoţii au plecat cu banii din cutia milei, destinaţi construcţiei unei clopotniţe).

Ne puteți urmări și pe Google News

EVZ i-a contactat pe trei dintre avocaţii nemţeni care au pledat în cauză, pentru a afla ce motive ar avea fraţii Petrachi să se dea „spânzuraţi” lângă o simigerie din Bucureşti. Apărătorii au declarat că frații Petrachi au comis, într-adevăr, spargerile de la Schitul 12 Apostoli și Mănăstirea Bisericani, însă „au mari dubii” că ar fi autorii jafului armat asupra mașinii Poștei.

Ghiţă Popescu, avocatul lui Cristian Petrachi, a declarat pentru EVZ că inculpaţii fuseseră achitaţi pentru această din urmă faptă la instanţa de fond şi condamnaţi numai pentru spargerile de la lăcaşele de cult.

Argumentele avocaților

Trei motive spune avocatul că l-au convins: nu există nicio probă directă că frații Petrachi au participat la jefuirea mașinii, probele biologice recoltate de la fața locului nu se potrivesc cu cele prelevate de la aceștia și lipsa de logică a unor jafuri mărunte date în toamnă, după „tunul” de 2,3 milioane de lei de care au fost acuzaţi că l-au dat în primăvară. Avocatul spune că procurorii i-au „legat” pe fraţii Petrachi de jaful asupra maşinii Poştei cu ajutorul interceptărilor. „Le-au sugerat că sunt anchetaţi inclusiv pentru acest jaf, apoi i-au interceptat ambiental în timp ce se aflau în arest despre cum să se apere de această acuzație. Pe baza discuţiilor ambientale au fost condamnaţi la Curtea de Apel Bacău, în timp ce Tribunalul Neamţ i-a achitat. Diferenţa de pedeapsă e mare în cazul clientului meu. La fond a primit 6 ani, iar în apel a fost condamnat la 16 ani”, a declarat avocatul.

Ce s-a descoperit la percheziții

Maria Zucec, care l-a apărat la fond pe Robert Enăşel, un alt membru al grupului infracţional, a declarat că clientul ei a recunoscut încă de la început jafurile de la lăcaşele de cult, dar a refuzat să recunoască fapta cu privire la maşina Poştei. „Procurorii au tras concluzia că au fost acolo pe baza interceptărilor și pe baza faptului că la percheziții au fost găsiți 7.000 de lei în bancnote de 1 leu. Dar cei de la Poştă nu aveau seriile aşa, că nu s-a putut stabili exact. Dosarul a fost construit pe deducţii”,a spus Maria Zucec.

La rândul său, Adrian Bourceanu, avocatul lui Eduard Mărgean, susţine că alţii au fost cei care au comis jaful de 2,2 milioane de lei. „Nu cred în vinovăţia fraţilor Petrachi. Jaful Poştei a fost comis de profesionişti, pe lângă care ei sunt nişte amatori grosolani”, a conchis avocatul.

Jaf de 2,3 milioane

În data de 16 mai 2013, un autoturism al Poştei care transporta bani pentru pensiile din Roman a fost atacat pe raza localităţii Bârgăoani, judeţul Neamţ, de indivizi înarmaţi cu pistoale care purtau cagule. Hoţii au ameninţat angajaţii Poştei şi au fugit cu 2,3 milioane de lei. Primii suspecți au fost frații Cristian, Florin și Rareș Petrache și Robert Enășel, toți patru din comuna Dumbrava Roșie, de lângă Piatra Neamț. După gratii au ajuns ulterior şi Romulus Agafiţei, Florin Feraru şi Eduard Mărgean, toţi din Piatra Neamţ. Poliţiştii au intrat la bănuieli după ce au constatat că aceştia s-au îmbogăţit brusc. La câteva luni după jaf, suspecții au început să cheltuie sume mari, şi-au construit case şi şi-au cumpărat maşini de lux. În urma a două runde de percheziţii, poliţiştii au descoperit la domiciliul fraţilor Petrachi aproape 50.000 de lei şi câteva mii de euro. La a doua descindere, anchetatorii au descoperit 20.000 de lei şi 3.000 de auro ascunşi sub pardoseala casei.

Umiliți de călugări

Anchetatorii au adunat probe suficiente pentru a face legătura între cazul jafului la maşina Poştei (16 mai 2013) şi tentativa de jaf de la schitul „12 Apostoli” de lângă Vatra Dornei (august 2013), respectiv jaful comis la mănăstirea Bisericani (octombrie 2013). Banda fraților Petrachi a dat o spargere, noaptea, la Schitul „12 Apostoli”, însă călugării i-au copleșit numeric și s-au ales cu o bătaie zdravănă. Pentru a scăpa de „oastea” Domnului au sărit pe o fereastră de la etajul I al schitului și au fugit în pădure. Două luni mai tâziu, „haiducii” au dat o spargere la Mănăstirea Bisericani. De data aceasta au mers la sigur: au aşteptat ca stareţul să rămână singur, apoi l-au atacat, l-au legat şi l-au bătut până le-a spus unde sunt banii. Hoţii au plecat cu 70.000 de lei, strânşi de stareţ din donaţii pentru construcţia unei clopotniţe.