Protestele din Georgia. Poliția, acuzată că folosește tehnici de tortură
- Emanuel Nițulescu
- 4 decembrie 2024, 09:19
Situația tensionată din Georgia a atras atenția internațională, după ce Ombudsmanul public (avocatul poporului) al țării, Levan Ioseliani, a condamnat utilizarea tehnicilor de tortură de către poliție împotriva protestatarilor arestați. Evenimentele se desfășoară în contextul unor proteste masive declanșate de decizia guvernului de a suspenda negocierile de aderare la Uniunea Europeană.
Acuzații grave la adresa poliției din Georgia
Ioseliani a raportat că poliția din Georgia a aplicat „cel mai dur tratament” asupra persoanelor reținute, ceea ce a dus la răni grave, în special în zona feței și a capului. Ombudsmanul consideră că acest tip de violență intenționată constituie acte de tortură. Potrivit acestuia, leziunile observate indică o utilizare disproporționată și nejustificată a forței, scrie Reuters.
Această situație a fost criticată și de Statele Unite, care au condamnat utilizarea „forței excesive” împotriva protestatarilor.
În schimb, prim-ministrul Irakli Kobakhidze a apărat acțiunile poliției, afirmând că forțele de ordine au dat dovadă de profesionalism comparativ cu omologii lor din alte state.
Protestele au fost declanșate de oprirea negocierilor cu UE
Protestele din Georgia, aflate deja în a șasea noapte, au fost declanșate de anunțul partidului de guvernământ, Visul Georgian, de a opri negocierile cu Uniunea Europeană și de a refuza finanțarea europeană până în 2028. Decizia a fost interpretată ca un semnal al unei posibile apropieri de Rusia, ceea ce a generat îngrijorări în rândul cetățenilor și al liderilor occidentali.
Manifestanții solicită reluarea alegerilor și menținerea de Georgia a unui parcurs pro-european, însă guvernul îi acuză de încercări de destabilizare, comparând situația cu revoluția „Maidan” din Ucraina. Totuși, președintele Salome Zourabichvili, susținător al protestelor și al apropierii de UE, a declarat că nu există dovezi privind o tentativă de revoluție.
Tensiunile din Georgia sunt atent monitorizate de Uniunea Europeană, SUA și Rusia, întrucât țara a fost considerată până de curând unul dintre cele mai pro-occidentale state din regiune. Aceste evenimente accentuează îngrijorările legate de posibila deteriorare a democrației georgiene, în contextul promovării unor legi considerate de opoziție ca fiind draconice și inspirate din politica rusă. Rămâne de văzut cum va evolua această criză și ce impact va avea asupra viitorului politic al țării.