Protestele au dat rezultate. Fermierii moldoveni au obținut compensarea totală a accizelor la motorină

sursa foto: bankspower.com

În urma protestelor organizate de fermierii moldoveni, Guvernul moldovean va compensa în totalitate accizele la motorina utilizată în anul 2022 de întreprinderile agricole mici și mijlocii.

Decizia a fost anunțată astăzi de către Direcţia comunicare și protocol a Executivului de la Chișinău după ce, ieri seară, prim-ministrul Natalia Gavrilița, declara în cadrul ședinței de lucru cu reprezentanții unei asociații de fermieri și agricultori, că protestele ar avea tentă politică.

Protestele fermierilor au avut urmări

În dimineața zilei de astăzi mai mulți fermieri moldoveni au ieșit cu tehnica din dotare pe mai multe șosele din Republica Moldova. Potrivit comunicatului de presă difuzat de guvernul moldovean, producătorii agricoli mari vor beneficia de compensații în cuantum de 30% sau 894 lei/tonă, iar întreprinderile mici și mijlocii vor beneficia de compensarea accizei în valoare de până la 100% sau 2980 lei/tonă.

Acciza va fi acordată retroactiv, conform facturilor, începând cu 1 ianuarie curent, iar de compensații vor profita aproape 14 mii de întreprinderi. Suma totală pentru producătorii mici, mijlocii și mari va constitui circa 277 de milioane de lei.

În același timp șefa Cabinetului de miniștri a punctat că domeniul agricol rămâne prioritar. „Suntem un Guvern care susține agricultorii. Aceasta s-a văzut foarte clar atunci când am crescut fondul de subvenționare a agriculturii cu 60%. În funcție de veniturile bugetare și resursele pe care reușim să le mobilizăm pe partea partenerilor externi, vom continua această politică de susținere a agricultorilor”, a spus Natalia Gavrilița.

Efectele crizei guvernamentale

În luna decembrie 2020 Asociația Forța Fermierilor a blocat, pentru mai multe zile, cu tehnica agricolă, bulevardul central din Chișinău și au forțat intrarea în clădirea Guvernului. Criza guvernamentală a dus la demisia benevolă a premierului Ion Chicu și numirea, la 31 decembrie, în calitate de premier interimar a ministrului afacerilor externe și integrării europene, Aurel Ciocoi. Demisia premierului Chicu a deschis drumul politic pentru declanșarea alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie 2021.