Studiu de caz. EximBank dă bani intermediarilor și apoi îi execută pe producătorii agricoli

Studiu de caz. EximBank dă bani intermediarilor și apoi îi execută pe producătorii agricoli

Filiala băncii din Iași a acordat un credit de 40 de milioane de lei unei firme care a garantat doar cu contracte de creanțe ale celor care pun sămânța în brazdă

EximBank, banca de export-import deținută de statul român, a deschis, în mai 2011, o nouă agenție în municipiul Iași pentru clienții din județele Iași și Vaslui. Manager este un anume Gabriel Iordache. Creată inițial pentru a susține în special exportul firmelor românești, Exim- Bank și-a diversificat portofoliul și și-a creat filiale în țară. Toate bune și frumoase până când mai mulți producători agricoli ne-au sesizat că sunt înrobiți de anumiți intermediari, sprijiniți pe față de Eximbank.

Execută-i pe fraieri!

Exemplul clar, dovedit cu acte care sunt publice, de la Arhiva electronică de garanții mobiliare și ANAF, este cel al unei firme cu sediul în Vaslui, SC Plantagro COM SRL. Această societate este deținută de Con stantin G a b r i - el Nechifor și Daniel Șerban, dar, potrivit surselor noastre, creierul este Petru Păuneț, director comercial și de marketing. Deci, Plantagro obține, potrivit documentelor pe care le avem la dispo ziție, un credit de 40 de milioane, printr-un contract cu Eximbank în care scrie negru pe alb, la capitolul „Detalii comune bunuri”: „Obiectul prezentului contract îl constituie garantarea obligației de rambursare a creditului în sumă de 40.000.000 RON plus dobânzile, comisioanele, penalitățile și spezele aferente, tariful de evaluare, primele de asigurare și eventualele cheltuieli de urmărire, credit acordat de creditor în baza contractului de credit nr.15-AIS/17.11.2016, precum și a actelor adiționale ulterioare la acesta, prin ipotecarea creanțelor debitorului, asupra debitorilor cedați menționați în anexa nr.1 la contract, până la achitarea integrală a obligațiilor față de creditor și co-creditor” (facsimil 1).

Trebuie să precizăm că în anexa 1 se regăsesc societăți, asociații familiale și persoane fizice care fac producție agricolă.

Mecanismul șmecheriei pe înțelesul tuturor

Ce se întâmplă în realitate este raiul intermediarului Plantagro și iadul amărâților care „dau cu sapa”. Plantagro face contract cu producătorii care nu au bani să înființeze culturile agricole asigu rândule împrumuturile în schimbul preluării producției la un preț pe care îl impune. Pe de altă, tot Plantagro are contracte cu marii producători mondiali de inputuri de la care, dacă pune banii jos, cumpără cu discount de 40-50 la sută, conform surselor noastre din industrie. Bani pe care în cea mai mare parte îi ia de la EximBank, pe ai cărei reprezentanţi nu am reuşit săi contactăm până la închiderea ediţiei. Apoi, îl facturează pe amărâtul de țăran cu sută la sută, plus dobândă. După care îi ia producția cu 30-40 la sută sub prețul cu care o va valorifica câteva luni mai târziu după ce o bagă în silozurile proprii. Să mai punem la socoteală că intermediarul mai beneficiază și de garanții de stat în jur de 50 la sută. Producătorii agricoli care ne-au semnalat șmecheria susțin că dacă s-ar duce direct la EximBank să garanteze cu producția viitoare ar vedea banii atunci când și-ar vedea singuri ceafa fără oglinzi. Ceea ce e bătător la ochi este faptul că EximBank creditează Plantagro doar în baza ipotecării contractelor de creanțe ale producătorilor, a căror producție viitoare este doar pe hârtie, ceea ce nicio bancă privată nici nu concepe, dar să mai și facă (facsimil 2).

O creștere a cifrei de afaceri amețitoare

Plantagro, care este studiul nostru de caz, dar în niciun caz singurul intermediar care procedează astfel, a pornit în 2001 cu o cifră de afaceri de 14.387 de lei și un profit net de 2.687 lei. Anul următor a avut cifră de afaceri de 86.334 lei și o pierdere de 19.126 lei. După încă un an de pierderi, în 2003, a început să fac un mic profit. A urmat o perioadă de creștere mică, până în 2011, anul înființării filialei Exim- Bank Iași, când profitul sare pur și simplu în aer (facsimil 3). În 2016 a ajuns la o cifră de afaceri de 380.313.429 lei și un profit net de 13. 785. 293 lei. Însă, apropo de dezbaterea publică privind introducerea inpozitului pe cifra de afaceri, marja de profit a rămas la 2-3 la sută

BNR a descoperit nereguli la Eximbank

Banca Naţională a României a sancţionat cu avertisment scris un director din cadrul Eximbank pentru că nu a respectat legislaţia privind cerinţele de capital ale instituţiilor de credit. Inspectorii băncii centrale au descoperit că 76 de garanţii, în valoare de 171 milioane lei (38 milioane euro), nu au fost reevaluate în termenul stabilit, de un an. Sancţiunea împotriva unei „persoane fizice din cadrul Eximbank” a fost dispusă în 14 octombrie 2016 prin ordinul 117 al prim-viceguvernatorului BNR, Florin Georgescu, care are printre principalele atribuţii supravegherea sistemului bancar.

O falimentare celebră

Cotidianul „Vremea nouă” semnala pe 21 aprilie 2016 că “Plantagro Com, firma lui Gabi Nechifor, i-a luat pe toți fermierii din județ prin surprindere, reușind să facă afacerea anului, pe cele mai bune terenuri din județ. Pentru o datorie de 800.000 de euro pe care o avea la Plantagro, fostul șef al agriculturii vasluiene, fost manager al fostului mare IAS Zorleni, Vasile Strungaru, a pierdut afacerea la care a muncit timp de 20 de ani. (...) Strungaru, care avea 1.400 de hectare de teren în zona Viișoara și o fermă cu 250 de capete de vaci, s-a tot aprovizionat cu semințe și alte inputuri de la Plantagro Com. Datoria a crescut amețitor de repede – unele voci spun că, de fapt, Plantagro a vândut aceste inputuri la prețuri foarte mari, tocmai pentru a-l înrobi pe Strungaru – ajungând în aceastã primãvarã la 35- 40 miliarde lei vechi. Bineînțeles, fermierul de la Viișoara nu i-a putut achita lui Nechifor datoria, strâns cu ușa de cei de la Plantagro, așa că i s-a propus o ieșire din scenă: firma Plantagro preia toate datoriile lui Strungaru, care se ridică undeva la 70 miliarde lei vechi, iar acesta și cei doi asociați primesc o sumă de bani, în contul muncii lor de 20 de ani”.

Cum se prezintă Plantagro pe site-ul propriu

SC. Plantagro com SRL a fost înfiinţată în anul 2001, în momentul în care investițiile în agricultură nu erau între cele mai sigure şi profitabile. Primii paşi au fost mai grei, însă ambiţia şi seriozitatea au făcut ca firma să se dezvolte pe mai multe paliere, astfel ca astăzi activitatea firmei să înglobeze întreg spectrul de activităţi agricole, de la asigurarea inputurilor, asistenţă tehnică de specialitate, până la valorificarea recoltei. Localizată în partea de S-E a Moldovei, firma noastră este la dispoziţia fermierilor din toată Moldova şi nu numai. Venim în sprijinul tuturor celor care doresc sa facă din ferma lor una competitivă care să utilizeze o tehnologie durabilă compatibilă cu vremurile în care trăim.

Ne puteți urmări și pe Google News