Proteste violente în Rusia, împotriva mobilizării. Confruntări dure între poliție și manifestanți. Video

Proteste violente în Rusia, împotriva mobilizării. Confruntări dure între poliție și manifestanți. Video

Campania de mobilizare din Rusia a scos numeroși oameni în stradă, în mai multe orașe, care nu doresc să lupte în războiul lui Vladimir Putin din Ucraina. Mai multe imagini circulă pe rețelele de socializare cu ciocnirile dintre manifestanții care se opun mobilizării și polițiști. Pe fundal se pot auzi focuri de armă, dar și strigătele membrilor familiilor celor recrutați cu forța.

Mai multe imagini și clipuri video circulă pe rețelele de socializare, de la acțiunile de protest organizate în localitățile din Daghestan. Aici, recrutorii lui Vladimir Putin au înmânat ordinele de mobilizare bărbaților, fără să țină cont de situația acestora. În aceste condiții, localnicii s-au adunat pentru a protesta și au blocat autostrada Khasavyurt-Makhachkala. În videoclipurile publicate pe Twitter, pot fi auzite focuri de armă trase de polițiști.

Daghestanul este o regiune muntoasă, cu populație predominant musulmană, de la Marea Caspică. Numeroși soldați recrutați de aici și-au găsit sfârșitul pe frontul din Ucraina, regiunea înregistrând unul dintre cele mai ridicate bilanțuri ale victimelor din actualui război.

Proteste au loc și în Orientul Îndepărtat al Rusiei, scrie Sky News, alt bazin tradițional de recrutare pentru soldații armatei ruse. Mai multe sute de manifestanți s-au adunat într-o piață centrală din orașul Iakuțk, din estul extrem al Rusiei. Ei au protestat împotriva ordinului de mobilizare dat de Vladimir Putin.

Ne puteți urmări și pe Google News

Proteste împotriva recrutării

În ultimele zile au avut loc proteste împotriva recrutărilor forțate în mai multe orașe de pe teritoriul întregii Rusii. Organele de securitate au intervenit în forță, brutalizându-i pe cei care au ieșit în stradă împotriva războiului. Conform informațiilor prezentate de grupul independent de monitorizare OVD-Info, peste 2.000 de persoane au fost reținute în 33 de orașe. OVD-Info a raportat că parte dintre cei reținuți erau copii sau adolescenți.

În imaginile care circulă pe rețelele de socializare pot fi văzuți polițiști care îi agresează pe oamenii ieșiți în stradă, lovindu-i sau împingându-i. În unele localități au loc adevărate lupte de stradă între polițiști și manifestanți.

Revolta față de ordinul de mobilizare parțială emis de Vladimir Putin s-a răspândit chiar și în mass-media pro-Kremlin. Un editor al canalului de știri RT, controlat de stat, a afirmat că oamenii s-au înfuriat după ce au primit documente de mobilizare, deși nu se aflau în categoria de vârstă vizată.

Ministerul Apărării de la Moscova a transmis că vor fi chemați în armată proximativ 300.000 de oameni. Ordinul a lăsat o ușă deschisă care permite ca mulți alții ruși să fie mobilizați, în condițiile în care toți bărbații cu vârsta cuprinsă între 18 și 65 de ani sunt considerați rezerviști.

Mobilizare haotică și dezorganizată

Mobilizarea decretată de Vladimir Putin, în Rusia, pare haotică și dezorganizată, conform unor surse din media rusă. Astfel, comisarii însărcinați cu recrutarea sunt în dilemă. Pe de-o parte ei trebuie să îndeplinească ordinele lui Vladimir Putin, care își dorește ca noua forță militară să fie disponibilă rapid, iar pe de altă parte, pe cele ale ministrului Șoigu, care a definit criteriile de recrutare.

Presați să atingă cotele de recruți cerute de la Moscova, responsabilii cu procesul de recrutare nu mai țin cont de criterii. Ei emit ordine de mobilizare pentru oricine, indiferent dacă întrunește sau nu criteriile. Comisarii militari efectuează o distribuire haotică a convocărilor de mobilizare, ceea ce confirmă presiunea la care sunt supuși, ca să termine mobilizarea cât mai repede posibil.