Proteste în Ungaria contra presei de stat: Fabrică de propagandă

Proteste în Ungaria contra presei de stat: Fabrică de propagandă Sursă foto: Platforma X

Mii de protestatari s-au adunat în Ungaria în fața sediului corporației publice de media din Ungaria, pentru a demonstra față de ceea ce ei spun că este o rețea de propagandă operată de guvernul naționalist condus de Viktor Orbán pe cheltuiala contribuabililor.

Revoltă contra presei de stat, în Ungaria

Protestul a fost organizat de cea mai proeminentă figură a opoziției din Ungaria, Péter Magyar, și de partidul său TISZA, care a devenit în ultimele luni cea mai serioasă provocare politică pentru premierul Viktor Orbán, de când a preluat puterea, în urmă cu aproape 15 ani.

Magyar, al cărui partid a primit aproape 30% din voturi la alegerile pentru Parlamentul European, în această vară, și se află în sondaje la câteva puncte de partidul de guvernare Fidesz, a făcut acuzații dure cu privire la prejudiciul pe care „fabrica de propagandă” a lui Orbán l-a făcut democrației din Ungaria. .

„Ceea ce se întâmplă aici, în Ungaria, în 2024, și autointitulându-se mass-media „în serviciul public”, este un scandal global”, a spus Magyar mulțimii de la Budapesta.

„Destul cu răutatea, destul cu minciunile, destul cu propaganda. Răbdarea noastră s-a terminat. A sosit momentul confruntării”, a adăugat liderul de opoziție.

Peter Magyar

Peter Magyar. Sursa foto: Instagram

Viktor Orbán, pus de „Reporteri fără Frontiere” pe lista de „prădători” media

Atât observatorii maghiari, cât și cei internaționali, au avertizat de mult că libertatea presei în Ungaria este amenințată și că partidul lui Orbán a folosit achizițiile mass-media de către magnați de afaceri legați de guvern pentru a construi un imperiu media pro-guvernamental.

Organizația de supraveghere a mass-media „Reporteri fătă Frontiere” estimează că astfel de achiziții au oferit partidului lui Orbán controlul a aproximativ 80% din resursele pieței media din Ungaria. În 2021, grupul l-a pus Orbán pe lista sa de „prădători” media, primul lider al UE care a câștigat distincția.

Viktor Orban, premier Ungaria

Sursa foto: Facebook/ Viktor Orban, premier Ungaria

Urmează noi proteste în Ungaria

Sâmbătă, Balázs Tömpe, un protestatar care a călătorit câteva ore pentru a participa la demonstrație, a numit sediul presei de stat „o fabrică de minciuni”. „Propaganda iese la un asemenea nivel și este atât de dezechilibrată încât fierbe sângele în noi și cred că trebuie să ne ridicăm vocea”, a spus el. „Este o prostie că numai propagandă guvernamentală se face în mass-media, care este finanțată de contribuabili”, a adăugat acesta.

O profesoară pensionară din sudul Ungariei, Ágnes Gera, a spus că vocile disidente au fost cenzurate din mass-media publică, limitând accesul maghiarilor la informații despre alternativele politice. „Este foarte împovărător și regretabil că sistemul funcționează astfel, că publicul aude doar despre o parte a spectrului politic și nici măcar nu știe despre cealaltă parte”, a spus ea.

Magyar a cerut demisia directorului trustului de presă de stat și s-a făcut ecoul plângerilor multor politicieni din opoziție, care spun că nu li se oferă posibilitatea de a apărea la televiziunea publică pentru a comunica cu alegătorii. Péter Magyar și-a chemat susținătorii la o altă demonstrație, pe 23 octombrie, o sărbătoare națională care comemorează revoluția eșuată a Ungariei împotriva dominației sovietice din 1956, potrivit AP.

Revista presei