Protest în fața Guvernului. Profesorii cer salarii mai mari, după ce ANAF a anunțat impozitarea meditațiilor

Protest în fața Guvernului. Profesorii cer salarii mai mari, după ce ANAF a anunțat impozitarea meditațiilor

Trei federații reprezentative din învățământ vor protesta în fața Palatului Victoria pe 25 mai. Profesorii sunt nemulțumiți pentru că Guvernul încă nu a aplicat legea Salarizării, dar și de impozitarea meditațiilor.

Profesorii anunță un protest în fața Palatului Victoria astăzi, 25 mai, între orele 11-13. Nemulțumirile au pornit de la faptul că Guvernul încă nu a aplicat legea Salarizării, la doi ani de la termenul prevăzut legal. “Din ianuarie și până acum nu s-a stabilit nici măcar o întânire între Guvern și sindicate pentru a se stabili măcar un calendar al aplicării legii amânate din 2020. Și dacă aplică acum legea, inflația a depășit cu mult legea”, a spus Cornelia Popa-Stavri, secretar general al FSLI.

Mai mlt, noul preşedinte al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), Lucian Heiuș, a anunțat că Fiscul va fi mult mai atent la profesorii care vor da meditații.

Sindicatele din învățământ acuză Executivul că nici măcar nu s-au gândit la un calendar al aplicării legii salarizării. Profesorii au primit o singură tranșă de majorare a salariului după 2017, dar autoritățile au făcut mai multe promisiuni.

Ne puteți urmări și pe Google News

“Din cauza salariilor foarte mici și a creșterii accentuate a prețurilor la produsele de consum de bază, a scăzut dramatic puterea de cumpărare în rândul salariaților din educație, fenomen manifestat cu precădere la personalul nedidactic”, mai spun reprezentanții FSLI care anunță că peste 500 de persoane din toate cele 3 sindicate din învățământ vor protesta pe 25 mari, între orele 11-13.

Protest în fața Guvernului. Profesorii sunt nemulțumiți de salarii

“Nu s-a stabilit nici măcar o întânire între Guvern și sindicate pentru a se stabili măcar un calendar al aplicării legii. Și dacă aplică acum legea inflația a depășit cu mult legea. Aproape peste 15 % este peste ceea ce e trecut în legea salarizării, cumulată din 2020, când trebuia aplicată integral. În 2020 au amânat aplicarea pentru 2021, și iată că acum în 2022 încă nu se aplică legea salarizării,” explică Cornelia Popa-Stavri, secretar general al FSLI.

Sursa: ZDG

“Am transmis către guvern o adresă acum două săptămâni, am reamintit că trebuia să discutăm despre revendicările din ianuarie. Au promis că după ce trece monitorizarea de tara ne vom întâlni. Se termină luna mai și ei nu au timp să se întâlnească cu reprezentanții Educației. Ministerul de finanțe nu a făcut nici măcar o estimare cu ceea ce trebuie plătit. Noi nu avem nici o speranță că legea salarizării s-ar putea aplica vreodată”, mai spune secretarul general al FSLI.

“Banii ar trebui să fie majorați cu cota de inflație, ca să își păstreze valoarea de cumpărare. Ei nici o aplică”, acuză secretarul general al FSLI, Cornelia Popa-Stavri.

Ea dă și un exemplu: “Dacă un profesor ar fi trebuit să aibă 5200 de lei în 2022, potrivit legii, iar acum are 3000. Guvernul s-a angajat că în 2022 să majoreze salariul cu 4% din diferența de 1200 de lei. Dar acest lucru nu s-a întâmplat”, precizează secretarul general al FSLI.

Au luat în calcul și greva

“Nu am reluat discuția grevei, dar noi cadrele didactice nu dorim să afectăm cumva evaluările copiilor, dar vom vedea dacă prin discuții și negocieri vom ajunge la un acord.”

În prag de examene naționale, secretarul general al FSLI a recunoscut că o grevă ar putea duce la foarte multe probleme în învățământ: “O grevă știm ce ar însemna în acest moment. O destabilizare totală. Numai că primii care ar trebui să se gândească la partea aceasta sunt membrii Guvernului, nu noi. Nu poți cere performanță și schimbare și să nu plătești omul cu un salariu pe care tu cu mâna ta l-ai scris. Din ianuarie până acum au avut suficient timp”,  spune reprezentantul FSLI, potrivit edu.